Wykonanie
            
Do tej 
pory robiłam 
konfiturę tylko z 
wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych 
owoców. W tym roku 
doszłam do wniosku jednak, że trzeba przerwać tę monotonię. Razem z 
wiśniami w słoiku wylądował 
rabarbar z nutką 
kardamonu. Natomiast z 
rabarbarem robiłam już 
dżem truskawkowy .Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:


Proporcje na 5 słoiczków 200 mlCzas przygotowania : 2 , 5 godzinySkładniki:1000 g 
wiśni nadwiślanki400 g 
rabarbaru1000 g 
cukru1/2 łyżeczki mielonego 
kardamonu


Wykonanie:
Wiśnie drylujemy starając zachować się cały sok. Najlepiej robić to nad miską żeby nie uronić ani kropelki. 
Wiśnie zasypujemy 500 g 
cukru, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin. Ja odstawiłam na noc.Następnie 
wiśnie odcedzamy, sok przelewamy do szerokiego rondla o grubym dnie, dodajemy pozostały 
cukier i gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się 
cukru.
Rabarbar kroimy na 2-2,5 centymetrowe kawałki i razem z 
wiśniami wrzucamy do 
syropu. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, 
potem zmniejszamy go i smażymy 
konfitury przez 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.Następnego dnia podgrzewamy 
konfiturę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 
kardamon, zmniejszamy ogień i smażymy przez 60 minut.Gorącą 
konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
