Wykonanie
Do tej
pory robiłam
konfiturę tylko z
wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych
owoców. W tym roku
doszłam do wniosku jednak, że trzeba przerwać tę monotonię. Razem z
wiśniami w słoiku wylądował
rabarbar z nutką
kardamonu. Natomiast z
rabarbarem robiłam już
dżem truskawkowy .Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 5 słoiczków 200 mlCzas przygotowania : 2 , 5 godzinySkładniki:1000 g
wiśni nadwiślanki400 g
rabarbaru1000 g
cukru1/2 łyżeczki mielonego
kardamonuWykonanie:
Wiśnie drylujemy starając zachować się cały sok. Najlepiej robić to nad miską żeby nie uronić ani kropelki.
Wiśnie zasypujemy 500 g
cukru, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin. Ja odstawiłam na noc.Następnie
wiśnie odcedzamy, sok przelewamy do szerokiego rondla o grubym dnie, dodajemy pozostały
cukier i gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się
cukru.
Rabarbar kroimy na 2-2,5 centymetrowe kawałki i razem z
wiśniami wrzucamy do
syropu. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu,
potem zmniejszamy go i smażymy
konfitury przez 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.Następnego dnia podgrzewamy
konfiturę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
kardamon, zmniejszamy ogień i smażymy przez 60 minut.Gorącą
konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.