Wykonanie
Rabarbar jest pyszny ale niestety bardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie
konfitury z
rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna
konfitura będzie rewelacyjna do przełamania słodkich mas w tortach lub ciastach, jak również będzie idealna do
puddingu z
chleba.Składniki:2 kg
rabarbaruok. 800 g
cukrucynamon do smakuopcjonalnie
kardamonWykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować na małym ogniu aż
rabarbar się rozpadnie.Dodać
cukier i
przyprawy, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików. Zakrętki również muszą być suche. Ja susze słoiki w piekarniku. Wkładam mokre słoiki do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 100 o C. Gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury wygrzewam słoiki przez co najmniej 5 minut a następnie studze je w uchylonym pikarniku. Zakrętki wycieram ścierką i ręcznikiem papierowym (niestety nie można je wkładać do tak gorącego piekarnika).Pasteryzacja: Słoiki włożyć do dużego garnka wyłożonego ścierką, zalać je
wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików a następnie
wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować przez 10 minut. Aby sprawdzić czy słoiki dobrze chwyciły można je gdy są jeszcze gorące wyciągnąć z
wody i ustawić na ścierce do góry dnem. Jeśli zakrętka lub słoik była uszkodzona albo za dużo
konfitury znalazło się w słoiku,
konfitura wypłynie
spod zakrętki.