Wykonanie
Sezon na
rabarbar rozpoczął się na dobre. Nie posiada on wprawdzie zbyt wielu wartości odżywczych- zbyt późno zbierany i często spożywany może wręcz szkodzić naszym nerkom. W
młodych roślinach znajdują się niewielkie ilości witamin C, E oraz witamin z grupy B. Z czasem zwiększa się jednak stężenie kwasów
jabłkowego,
octowego, szczawiowego. Dlatego też
rabarbar zbieramy najpóźniej na początku lipca, mimo dalszego wzrostu rośliny. Korzystając z tego, że mam to warzywo w ogródku, przygotowałam
dżem z dodatkiem
cynamonu i
kardamonu. Kolor może ma niezbyt zachęcający, ale to zasługa odmiany
rabarbaru. Gotowi?
Składniki na 2 słoiki 250ml:500g obranego
rabarbaru200g
cukru0,5 łyżeczki
cynamonu1 szczypta
kardamonuRabarbar kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Umieszczamy w garnku lub na patelni, podlewamy odrobiną
wody i czekamy aż się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy
wodę. Pod koniec dodajemy
cukier i
przyprawy, po uzyskaniu pożądanej konsystencji przekładamy gorący
dżem do wyparzonych słoików.