ßßß Cookit - przepis na Szpinakowy chłodnik

Szpinakowy chłodnik

nazwa

Wykonanie

Za oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik: pomidory ogórek, gazpacho: hiszpański chłodnik, zielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy, ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem czosnku można go przesmażyć razem ze szpinakiem. Zachęcam !
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 3-4 porcje:
2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy
2 ząbki czosnku
250 g świeżego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ogórki gruntowe
sok z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka wkładamy jogurt, obrane ząbki czosnku i wystudzony szpinak. Wszystko blendujemy.
Ogórki myjemy, kroimy w kostkę. Chłodnik przyprawiamy i dodajemy pokrojone ogórki.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy dobrze schłodzone.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/szpinakowy-chodnik-z-olejem-rzepqkowym.html