ßßß Cookit - przepis na Tolonis - jogurt naturalny typu greckiego (+ przepis na tzatziki)

Tolonis - jogurt naturalny typu greckiego (+ przepis na tzatziki)

nazwa

Wykonanie

Biedronka szykuje się na otwarcie swojego 2000 sklepu w Polsce, co najprawdopodobniej nastąpi wkrótce po wakacjach tego roku. W jej sklepach zagoszczą promocje, choć pewnie nie takie jak w Portugalii (50% obniżka cen z limitem 50 euro na rachunek). Czekam na to wydarzenie z niecierpliwością, bo w asortymencie "Biedry" jest sporo wartościowych produktów, do których zaliczyć mogę jogurt naturalny typu greckiego - Tolonis.
Fakty. Tolonis jest jogurtem naturalnym typu greckiego. Od zwykłego jogurtu naturalnego różni się tym, że zawiera aż 10% tłuszczu, co sprawia, że jest bardziej kaloryczny. Zawiera standardowe szczepy bakterii jogurtowych (Lactobacillus delbrueckii) i nie jest probiotykiem. Produkowany jest dla sieci Biedronka w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek - Maćkowy i pakowany do plastikowych kubków po 400g. Za takie opakowanie przychodzi nam zapłacić 1,65 co jest całkiem dobrą ceną.
Opinie. Całkiem tani i bardzo smaczny - Tolonis stał się szybko moim ulubionym jogurtem typu greckiego. Dostępny wszędzie, bo nietrudno u nas o Biedronkę. 10%-owa zawartość tłuszczu sprawia, że jest bardzo kremowy i daje mnóstwo energii. Dla osób aktywnych fizycznie doskonale nadaje się jako element regeneracyjnego posiłku. Świetnie smakuje w połączeniu z płatkami śniadaniowymi lub otrębami i dodatkiem dżemu. Nadaje się również do przyrządzenia wielu innych potraw - w tym bardzo popularnego greckiego sosu Tzatziki, którego przepis poniżej:
Składniki podstawowe:
1 jogurt naturalny typu greckiego
3 średnie świeże ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki, poszatkować drobno lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek posiekać w drobniutką kostkę lub przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystko wymieszać razem z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodać można ocet winny, białą paprykę, koperek, pietruszkę - według własnego upodobania.
Alternatywny przepis i propozycja podania - kliknij tutaj.
Enjoy!
Źródło:http://polwytrawnysmakosz.blogspot.com/2012/08/tolonis.html