Wykonanie
Przyznam szczerze, że jak w większości moich sałatek, połączenie składników było przypadkowe, choć wbrew pozorom wcale nie chaotyczne.
Sałatka smakowała wybornie, zwłaszcza mojej Mamie, co stanowi nie lada zachętę do jej przygotowania. Polecam zatem i pamiętajcie,
jabłko jest w niej niezbędne, choć może się niektórym z Was wydawać nie na miejscu.
Składniki:1 płat
śledzia wędzonego na zimno1 duże
winne zwarte
jabłko lub dwa małe2 nieduże
ziemniaki ugotowane w mundurkach1
pomidor1 mała
czerwona cebulkakilka gałązek
szczypiorkukilka gałązek
rzeżuchyDresing:1 łyżeczka
musztardy francuskiej1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
cukru pudrusól i
pieprz do smakukilka
płatków chiliPrzygotowanie:
Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie
pomidora.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki.
Śledzia obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plasterki.
Cebulę poszatkować,
szczypior drobno pokroić.
Na talerzu ułożyć w okrąg plastry
jabłka i
pomidora, pośrodku zrobić miejsce na
cebulę i
ziemniaki.
Śledzia porozkładać dookoła sałatki i posypać pokrojonym
szczypiorkiem.Składniki na dresing przełożyć do małego słoiczka , zakręcić i porządnie wymieszać.Tak p rzygotowanym sosem polać
sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego :)