Wykonanie
Scroll down for EnglishDzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę -
Sopa de Frijoles Negros. Typowa kubańska zupa z
czarnej fasoli, spożywana również w całej Ameryce Środkowej, gdzie korzystanie z ziaren
czarnej fasoli jest dość powszechne.Zapraszam ;-)
Składniki na 8 porcji:500 g
czarnej fasoli3
liście laurowe8 łyżek
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnku2
cebule2
paprykisól i
pieprz do smaku2 łyżki
suszonego oregano2 łyżki
kminku2 łyżki białego
wytrawnego wina1 łyżka
octuDo dekoracji:1 szczypta posiekanej
cebuli lub papryczk ą
chiliPrzygotowanie:Moczymy
fasolę całą noc. Osączamy
fasolę i przepłuczamy czystą
wodą. Wlewamy 4 litry
wody, wrzucamy
listki laurowe i gotujemy 2 godziny. W międzyczasie obieramy
cebulę i kroimy na drobno. Do rondla wylewamy
oliwę i dodajemy
cebulę. Smażymy parę minut, aż
cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną na kawałeczki
paprykę.
Na koniec dodajemy
czosnek i wszystkie
przyprawy. Smażymy ok. 2 min. Dodajemy odsączoną
fasolę.
Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy
wino i
ocet. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.Zupę podajemy ze szczyptą posiekanej
cebuli lub papryczk ą
chili .Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 8 servings:500 g of black beans3 bay leaves8 tablespoons of
olive oil4 cloves of garlic2 onions2 pepperssalt and pepper to taste2 tablespoons dried
oregano2 tablespoons cumin2 tablespoons dry white
wine1 tablespoon vinegarFor decoration:1 pinch of chopped onion and
chiliPreparation:Soak the beans overnight. Drained beans and rinse with clean water.
Pour 4 liters of water, throw the bay leaves and cook for 2 hours. In the meantime, peel the onions and cut finely.
Pour the
olive oil into a saucepan and add the onion. Fry a few minutes until the onion is soft and delicate. Add the chopped peppers into pieces. At the end, add the garlic and all the spices. Fry for about 2 minutes. Add the drained beans. Cook for ~ 20 minutes.Add the
wine and vinegar. Cook covered for a few minutes.Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Heat up to medium-high heat, to the flavors mixed up. Garnish with with a pinch of chopped onion or
chili.
Serve and enjoy!