ßßß Cookit - przepis na Sopa de Frijoles Negros

Sopa de Frijoles Negros

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę - Sopa de Frijoles Negros. Typowa kubańska zupa z czarnej fasoli, spożywana również w całej Ameryce Środkowej, gdzie korzystanie z ziaren czarnej fasoli jest dość powszechne.
Zapraszam ;-)
Składniki na 8 porcji:
500 g czarnej fasoli
3 liście laurowe
8 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki kminku
2 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka octu
Do dekoracji:
1 szczypta posiekanej cebuli lub papryczk ą chili
Przygotowanie:
Moczymy fasolę całą noc. Osączamy fasolę i przepłuczamy czystą wodą. Wlewamy 4 litry wody, wrzucamy listki laurowe i gotujemy 2 godziny. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na drobno. Do rondla wylewamy oliwę i dodajemy cebulę. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną na kawałeczki paprykę.
Na koniec dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy ok. 2 min. Dodajemy odsączoną fasolę.
Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy wino i ocet. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.
Zupę podajemy ze szczyptą posiekanej cebuli lub papryczk ą chili .
Smacznego !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Ingredients for 8 servings:
500 g of black beans
3 bay leaves
8 tablespoons of olive oil
4 cloves of garlic
2 onions
2 peppers
salt and pepper to taste
2 tablespoons dried oregano
2 tablespoons cumin
2 tablespoons dry white wine
1 tablespoon vinegar
For decoration:
1 pinch of chopped onion and chili
Preparation:
Soak the beans overnight. Drained beans and rinse with clean water. Pour 4 liters of water, throw the bay leaves and cook for 2 hours. In the meantime, peel the onions and cut finely. Pour the olive oil into a saucepan and add the onion. Fry a few minutes until the onion is soft and delicate. Add the chopped peppers into pieces. At the end, add the garlic and all the spices. Fry for about 2 minutes. Add the drained beans. Cook for ~ 20 minutes.Add the wine and vinegar. Cook covered for a few minutes.
Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Heat up to medium-high heat, to the flavors mixed up. Garnish with with a pinch of chopped onion or chili. Serve and enjoy!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/03/sopa-de-frijoles-negros.html