Wykonanie
Scroll down for EnglishMoja lodówka świeci pustką. Zastanawiałam się co zrobić na obiad i rano wyciągnęłam z zamrażarki surowe
kiełbaski. Początkowo chciałam je zrobić na grillu, ale później zmieniłam
plany.Użyłam je jako dodatek do sosu, którym okrasiłam
makaron. Jest to jeden z moich ulubionych form przyrządzania
makaronu.Jeśli chodzi o
kiełbasę-salsiccia, którą użyłam w przepisie, to niewiele ma ona wspólnego ze zwyczajną, naszą
kiełbasą. Włoska salsiccia jest to surowe
mielone mięso z
przyprawami, w jelicie naturalnym. Proponuję więc użyć po prostu
mielonego mięsa z
czosnkiem.Dla ciekawostki dodam, że Włosi nie jedzą
wędzonej kiełbasy, nie ma jej nawet w sprzedaży.Mają swoje różne gatunki
kiełbasy surowej oraz tzw.stagionata, które przyrządzają na wiele sposobów.
Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu (każdy rodzaj
makaronu, jaki chcesz)1
por150 g surowej
kiełbasy-salsiccia1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku½ szklanki
białego winaparmezan jak chceszPrzygotowanie:W garnku gotujemy osoloną
wodę, wsypujemy
makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się
woda, oczyszczamy
por, usuwamy zielone części liści, opłukujemy, osuszamy i kroimy w pierścienie. Na patelnie wylewamy nitkę
oliwy. Wrzucamy
kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki
kiełbasy, następnie dodajemy posiekany
por. Dolewamy
wino, doprawiamy
pieprzem, z dodatkiem
soli uważamy, bo
kiełbasa jest już doprawiona. Odcedzamy
makaron, zachowując trochę
wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy.Podajemy z tartym
serem w zależności od smaku.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionPasta with leeks and Italian sausageIngredients for 2 persons:200 g of pasta1 leek150 g of raw sausage-salsiccia1 tablespoon
olive oilsalt and pepper to taste½ cup white
winecheese
ParmesanDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In a pan heat some
olive oil and add the salsiccia. Fry the sausage pieces, then add leek cut into rings .Stir to combine, and cook until 2 minutes. Add the
wine. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.
Serve immediately.