ßßß
Składniki dla 2 osób:200 g makaronu (każdy rodzaj makaronu, jaki chcesz)1 por150 g surowej kiełbasy-salsiccia1 łyżka oliwy z oliweksól i pieprz do smaku½ szklanki białego winaparmezan jak chceszPrzygotowanie:W garnku gotujemy osoloną wodę, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, oczyszczamy por, usuwamy zielone części liści, opłukujemy, osuszamy i kroimy w pierścienie. Na patelnie wylewamy nitkę oliwy. Wrzucamy kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki kiełbasy, następnie dodajemy posiekany por. Dolewamy wino, doprawiamy pieprzem, z dodatkiem soli uważamy, bo kiełbasa jest już doprawiona. Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy.Podajemy z tartym serem w zależności od smaku.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionPasta with leeks and Italian sausageIngredients for 2 persons:200 g of pasta1 leek150 g of raw sausage-salsiccia1 tablespoon olive oilsalt and pepper to taste½ cup white winecheese ParmesanDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In a pan heat some olive oil and add the salsiccia. Fry the sausage pieces, then add leek cut into rings .Stir to combine, and cook until 2 minutes. Add the wine. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.