ßßß
SKŁADNIKI(ok. 40 ciasteczek)200 g mielonych migdałów150 g cukru pudru2 białkaaromat migdałowy (9ml) lub 20ml likieru amarettoPRZYGOTOWANIEPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy esencję migdałową lub likier.Do dużej miski wsypujemy migdały i cukier puder. Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka podwajają objętość.Pieczemy około 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy.Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące. Gotowe ciasteczka możemy przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku - jeśli się uda, bo są przepyszne :)Smacznego!
