ßßß
Amaretti to słodkie migdałowe ciasteczka, a raczej makaroniki. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, zmielonych migdałów, bez dodatku mąki i z likierem amaretto, dzięki któremu zyskują swój aromat; nierzadko dodaje się do nich również czekoladę lub łączy dwa ciastka za pomocą ganache, kremu maślanego lub dżemu. Tradycyjnie podaje się z deserowym winem lub likierem, jako dodatek do lodów czy - pokruszone - jako składnik innych deserów, podnoszący ich walory smakowe. Samo przygotowanie ciastek nie wymaga zbyt wiele wysiłku, udadzą się nawet poczatkującym :-).Składniki na około 100 ciastek:340 g zmielonych migdałów300 g cukru pudru, przesianego4 białka30 ml likieru amaretto (w zamian można dodać ekstraktu lub aromatu migdałowego)Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem.Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich zmielone migdały i cukier - powinna powstać gęsta, klejąca masa. Dodać likier i wymieszać.Blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem. Masę migdałową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaszkę malutkie ciasteczka (podczas pieczenia podwoją objętość); można również wykładać masę przy pomocy łyżeczki. Zwilżoną w wodzie łyżeczką przyklepywać ewentualne 'dziubki' powstałe na środku makaroników.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 160ºC, do złotego brązu. Pieczone krótko - będą ciągnące i miękkie w środku; pieczone ponad 15 minut będą bardziej suche i chrupiące.Smacznego :-).Przepis Gino D'Acampo .