Wykonanie
Amaretti to
słodkie migdałowe ciasteczka, a raczej
makaroniki. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych
białek, zmielonych
migdałów, bez dodatku
mąki i z
likierem amaretto, dzięki któremu zyskują swój aromat; nierzadko dodaje się do nich również
czekoladę lub łączy dwa
ciastka za pomocą ganache, kremu
maślanego lub
dżemu. Tradycyjnie podaje się z deserowym
winem lub
likierem, jako dodatek do
lodów czy - pokruszone - jako składnik innych deserów, podnoszący ich walory smakowe. Samo przygotowanie
ciastek nie wymaga zbyt wiele wysiłku, udadzą się nawet poczatkującym :-).Składniki na około 100
ciastek:340 g zmielonych
migdałów300 g
cukru pudru, przesianego4
białka30 ml
likieru amaretto (w zamian można dodać ekstraktu lub
aromatu migdałowego)
Migdały wymieszać z przesianym
cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich zmielone
migdały i
cukier - powinna powstać gęsta, klejąca masa. Dodać
likier i wymieszać.Blaszkę do
ciasteczek wysmarować
masłem. Masę
migdałową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaszkę malutkie
ciasteczka (podczas pieczenia podwoją objętość); można również wykładać masę przy pomocy łyżeczki. Zwilżoną w wodzie łyżeczką przyklepywać ewentualne 'dziubki' powstałe na środku makaroników.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 160ºC, do złotego brązu. Pieczone krótko - będą ciągnące i miękkie w środku; pieczone ponad 15 minut będą bardziej suche i chrupiące.Smacznego :-).Przepis
Gino D'Acampo .