Wykonanie
Niestety, zupełnie nie
będę oryginalna przynając się, że uwielbiam włoskie klimaty kulinarne. Jednak, czasem miast silić się na wyjątkowość, lepiej po prostu spojrzeć prawdzie w oczy, a prawda....prawda jest.. taka, że mogłabym jadać ( i pijać!) wyłącznie po włosku. Na słodko i na wytrawnie. Wszystko, jak leci, bez wyjątku.
Amaretti również! Zapraszam więc po przepis na słynne,
migdałowe ciasteczka,
rodem z miasta Saronno w Lombardii.źródło: Moje WypiekiSkładniki:340g mielonych
migdałów300g
cukru pudru4
białka30ml
likieru amarettoWykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej zmielone
migdały,
cukier oraz
likier i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta, zachowując
między mini odstępy. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170C.Życzę Wam Smacznego!