Wykonanie
Cierpliwie czekały na swoją kolej....Cudowne włoskie
makaroniki o uwodzicielskim
migdałowym smaku. Dziecinnie proste w przygotowaniu. Znakomite do
kawy jak i jako składnik innych deserów. Lekkie i chrupiące. I jak tu nie kochać włoskiej kuchni?????
Amaretti250 g zmielonych
migdałów3
białka (z dużych jaj)20 ml
likieru amaretto (można zastąpić
aromatem migdałowym)150 g drobnego
cukruBiałka z
cukrem ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy
likier i
migdały, mieszamy.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżeczką placuszki o średnicy ok.3 cm, zostawiając
między nimi odstępy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją.
Ciasteczka studzimy na kratce. Można je przechowywać długi czas w szczelnie zamkniętym pojemniku.Ja z powyższej ilości otrzymałam dwie duże blachy
ciasteczek.