Wykonanie

W zasadzie w tytule postu powinnam napisać "
ciastka a'la
amaretti". Są
migdałowe, o smaku
likieru amaretto, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Ale... Czas mnie gonił i zamiast lepić małe
ciasteczka na jeden kęs, to powstały
ciastka na trzy "gryzy". Nie straciły przy tym na smaku, są słodkie i aromatyczne, a co najważniejsze, naprawdę proste w przygotowaniu. I bardzo szybko znikają.

(około 20
ciastek)2
białka200g mielonych
migdałów160g
cukru1 łyżka
syropu do
kawy o smaku
amaretto (lub
likier)
cukier puder
Zmiksować
białka z
migdałami,
cukrem i
syropem (
amaretto). Powstanie gęsta, ale nie stała masa. Włożyć ją do lodówki na 30 minut.Formować z masy kulki, obtaczać w cukrze pudrze, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć ręką. Piec 20 minut w 180 stopniach.Smacznego!