Wykonanie
Już niedługo Mikołajki. Nic tak nie cieszy jak mały, słodki pakuneczek wykonany przez rodzinę czy przyjaciół. Od jakiegoś czasu obdarowuję najbliższych i znajomych własnoręcznie przygotowanymi, prezentami. Gotowanie sprawia mi przyjemność, więc dzielenie się jedzeniem jest jak najbardziej naturalne. Jeśli komuś brakuje pomysłu na mikołajkowy podarunek polecam upiec małe
makaroniki z matchą (zielona sproszkowana
herbata). Opakowane w papier, przezroczystą folię czy obwiązane kolorowymi tasiemkami zapewne ucieszą obdarowywaną osobę. Dodatkowo ich kolor i kształt (gwiazdki) będzie miłym wstępem do nadchodzących świąt pachnących choinką.100 g
migdałów3
białka100 g
cukru pudru2 łyżeczki zielonej sproszkowanej
herbaty matchaSkładniki muszą być w temperaturze pokojowej, a
jajka nie mogą być bardzo świeże.
Migdały przy pomocy blendera przerabiamy na mączkę
migdałową (z dodatkiem 1 łyżki
cukru pudru).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, powoli dodajemy
cukier oraz sproszkowaną zieloną
herbatę i dokładnie ubijamy. Na sam koniec dosypujemy mączkę
migdałową i mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy
gwiazdkowe makaroniki o średnicy 2-2,5 centymetra. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów.
Makaroniki odstawiamy na 30 minut, aby obeschły. Później wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 10-13 minut. W moim piekarniku musiałam piec je trochę dłużej.
