ßßß
350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :)500g świeżego szpinaku150g błękitnego sera pleśniowego150g łososia wędzonego w plastrach200g śmietany 30%sól, pieprz, gałka muszkatołowaoliwa z oliwek lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju / oliwie. Gdy zmniejszy o połową swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu.Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku.Pyszny makaron gotowy :)Smacznego :)