Wykonanie
Pomysł na
makaron ze
szpinakiem i
kurczakiem pojawił się w naszej rodzinie dzięki mojej siostrze. Ona rozpoczęła proces dopieszczania tego przepisu. W tej chwili jest już niemalże idealny... Spróbujcie sami...Postanowiłam spróbować włączyć do przepisu
pieprz czosnkowy "Prymat", z paczki do testowania, o której już wcześniej
pisałam.
Pieprz ten intensywnie pachnie
czosnkiem, co w przypadku tego dania dodatkowo podkreśliło moje ulubione zestawienie
czosnku i
szpinaku.Posypałam nim sos chwilę przed końcem gotowania, co wzmocniło efekt. A jaki on był? Idealny, harmonijny, kompletny... na pewno godny wypróbowania :)
Składniki:400 g
makaronu (u mnie wstążki)1
pierś z kurczaka30 dag
świeżego szpinaku3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku200 ml
śmietany kremówki10 dag
sera z niebieską pleśniąsólpieprz czosnkowy "Prymat"
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente.Liście
szpinaku opłucz, odetnij ogonki i wrzuć na rozgrzaną
oliwę. Mieszając, przesmaż
szpinak, aż zwiędnie. Dodaj posiekany
czosnek, podsmażonego
kurczaka pokrojonego w kostkę. Podlej
śmietanką i dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Wyłącz gaz. Przed podaniem wkrusz
ser pleśniowy. Do sosu wrzuć
makaron i dokładnie wymieszaj.