Wykonanie
Moja pierwsza
tarta - muszę przyznać bardzo udana - zniknęła błyskawicznie !!!Przepis znaleziony dawno temu w gazecie - został przeze mnie zmodyfikowany - i czekał, czekał - aż się wreszcie doczekał wykonania :)SKŁADNIKICiasto:200 g
mąki tortowej
100 g zimnego
masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)100 g
cukru pudru2
żółtkaKrem250 g
śmietany 30%250 g
serka mascarpone2
białka2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowegoDo dekoracji10 dużych
truskawek ,2 sztuki
kiwimogą być inne
owoce,
bakalie,
czekolada ....
PRZYGOTOWANIEZ podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.Wałkujemy formując koło większe od foremki.Formę do tarty smarujemy
masłem.Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.Nakłuwamy ciasto widelcem.Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią
suchą fasolę, aby ciastopo środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposóbprzez 15 min z termoobiegiem.Zdejmujemy folię z
fasolą i pieczemy jeszczeprzez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.Studzimy ciasto.
Przygotowujemy
owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również.
Serek mascarpone ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.Dodajemy ubitą kremówkę i
białka. Ostrożnie mieszamy składniki.Nakładamy powstałą masę
serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto
owocami.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPISNA PROSTE CIASTO Z
TRUSKAWKAMI !!!