Wykonanie
Przyszła w końcu upragniona wiosna. Jest ciepło,
słonecznie i tak po prostu zwyczajnie radośnie.W związku z tym, że czerpię jak najwięcej z tej pogody z moją
Młodą Damą brakuje trochę czasu na siedzenie w kuchni. Ale dziś musiałam coś zrobić, coś słodkiego,
owocowego dla mnie bomba. Kojarzą mi się z tym
ciastem wakacje,a w szczególności morze i gofry z budki :)SKŁADNIKI:5
żółtek3 szklanki
mąki250 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia7 łyżek
cukru pudru350 g
śmietany 30%250 g
serka mascarponeowoce:
banan,
kiwi,
pomarańcza winogronoZimne
masło pokroić i zagnieść z
mąką,
żółtkami,
proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami
cukru pudru. Gotowe ciasto zawinąć w folie spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny w lodówce. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto zetrzeć na tarce i ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. piec około 35 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.Gdy ciasto stygnie należy przygotować masę.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
serek mascarpone i 4 łyżki
cukru pudru wymieszać.
owoce pokroić w cząstki.Gdy ciasto będzie zimne ułożyć
bitą śmietanę i
owoce. Smacznego!