Wykonanie
Składniki:Ciasto:» 300g
mąki,» 200g
masła,» 2
żółtka,» 1/2 szklanki
cukru pudru,» 2 łyżki kwaśnej
śmietany,» 2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Krem:» 500ml
śmietanki 30% lub 36%,» 2 łyżki
cukru pudru,» 250g
serka mascarpone (małe opakowanie).» 1 puszka masy kajmakowej,» 1 filiżanka ekspresowej
herbaty.1. Z podanych składników zagniatam ciasto, które następnie dzielę na 2 części.2. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (dobrze by było, żeby blaszki były tej samej wielkości).3. Ciasto wstawiam do rozgrzanego do 180° piekarnika na 20 min (dobrze jest zajrzeć wcześniej, każdy piekarnik piecze inaczej :)).4. Po upieczeniu ciast odstawiam je do ostudzenia.5. Ostudzone ciasto skrapiam
herbatą, żeby nie było zbyt twarde, a następnie jedno smaruję masą kajmakową i przykrywam drugim
ciastem. Dobrze jest zostawić ciasto na noc w suchym miejscu, a krem przygotować następnego dnia.6. Ubijam
śmietankę, następnie dodaję
cukier i
serek mascarpone - cały czas miksując.7. Masę wykładam na ciasto.Ciasto można przyozdobić startą
czekoladą lub
cukierkami do zdobienia ciast.Polecam i życzę smacznego!