Wykonanie
Słodko i pysznie pożegnaliśmy wakacje ...SKŁADNIKICiasto
200 g
mąki tortowej100 g zimnego
masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)100 g
cukru pudru2
żółtka1 czubata łyżka
kakaoKrem250 g
śmietany 30%250 g
serka mascarpone2
białka2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowegosok z 2
limonekDo dekoracji250g
borówki amerykańskiej lub inne ulubione
owoce :)listki
miętyPRZYGOTOWANIEZ podanych składników zagniatamy ciasto :
mąkę mieszamy z
kakao, dodajemy zimne
masło, siekamy nożem. Dodajemy
cukier puder i
żółtka - wyrabiamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je formując koło większe od foremki. Formę do tarty smarujemy
masłem. Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem. Nakłuwamy ciasto widelcemNa czas nagrzania piekarnika do 180 stopni wkładamy foremkę do lodówki. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią
suchą fasolę lub ceramiczne kulki, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 minut.
Potem z dejmujemy folię z
fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut. Studzimy ciasto.W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Mascarpone ucieramy z
cukrami i wlewamy sok z
limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek. Ubijamy
śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy
borówkami i
miętą.Smacznego :)