Wykonanie
Jak w Polsce jest każdy wie. Jak śniadanie wygląda w innych krajach? Dzisiaj pod lupę wezmę Turcję,chyba dlatego,że zaraz po kuchni indyjskiej turecka należy do mojej ulubionej.W Turcji w porównaniu do innych
krajów,śniadanie ,a bardzo ważne znaczenie. Tutaj na pewno możemy powiedzieć,że to najważniejszy czas w ciągu dnia,tutaj nie zaczniemy dnia bez śniadania. Jeśli kiedyś
mieliście okazje spróbować śniadania w wersji tureckiej,to na pewno wiecie jak wyglądają stoły..Dosłownie uginają się od jedzenia.Co znajdziemy na tureckim stole?Na pewno znajdziecie świeże
ogórki i
pomidory,
oliwki,
chleb. Śniadanie nie obejdzie się również bez
sera,popularny jest np beyaz peynir czy kasar peynir,oprócz
serów znajdziecie również
kiełbaski czy
salami. Żeby nie było nudno na
stole znajdziecie również
dżemy,
soki,
czekoladę typu nutella. Mnie najbardziej zdziwiło podanie na śniadanie frytek,ale jak to się
mówi ;co
kraj,to obyczaj'. Podobnie jak w Polsce na śniadanie podawane są również
jajka np na miękko,sadzone,jajecznica z
pomidorami i
papryką zwana memnum. Nie zapominajmy również o herbacie i
kawie. Jeśli w domu są małe dzieci w menu możemy znaleźć również
ciasteczka,kurabiye.Tym razem chciałabym Wam przedstawić przepis na iście sułtańskie śniadanie tj Cilbir.Składniki:8
jajekgłówka
czosnku,posiekana300 g
jogurtu greckiego50 g
masła1 łyżeczka
chili w płatkach50 ml
oliwy z oliwek2 gałązki
koperku lub
natki pietruszki100 ml
octu1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiDo miski przełóż
jogurt i
czosnek,przemieszaj i odstaw na bok. Posiekaj
koperek.Na patelni rozpuść
masło,zdejmij z ognia i dodaj
chili. Dodaj
oliwę z oliwek,
koperek. Przemieszaj i odstaw na bok.W garnku zagotuj
wodę,dodaj
wodę i ugotuj
jajka w koszulkach. Ugotowane
jajka przełóż na talerz.Do miseczek przełóż część
jogurtu. Na
jogurt wyłóż po dwa
jajka i polej pozostałym
jogurtem. Posyp
koperkiem i
natką pietruszki. Na koniec polej roztopionym
masłem z
chili.Ja swój cilbir podaję ze
szczypiorkiem.