ßßß Cookit - przepis na Cilbir

Cilbir

nazwa

Wykonanie

Jak w Polsce jest każdy wie. Jak śniadanie wygląda w innych krajach? Dzisiaj pod lupę wezmę Turcję,chyba dlatego,że zaraz po kuchni indyjskiej turecka należy do mojej ulubionej.W Turcji w porównaniu do innych krajów,śniadanie ,a bardzo ważne znaczenie. Tutaj na pewno możemy powiedzieć,że to najważniejszy czas w ciągu dnia,tutaj nie zaczniemy dnia bez śniadania. Jeśli kiedyś mieliście okazje spróbować śniadania w wersji tureckiej,to na pewno wiecie jak wyglądają stoły..Dosłownie uginają się od jedzenia.
Co znajdziemy na tureckim stole?
Na pewno znajdziecie świeże ogórki i pomidory,oliwki,chleb. Śniadanie nie obejdzie się również bez sera,popularny jest np beyaz peynir czy kasar peynir,oprócz serów znajdziecie również kiełbaski czy salami. Żeby nie było nudno na stole znajdziecie również dżemy,soki,czekoladę typu nutella. Mnie najbardziej zdziwiło podanie na śniadanie frytek,ale jak to się mówi ;co kraj,to obyczaj'. Podobnie jak w Polsce na śniadanie podawane są również jajka np na miękko,sadzone,jajecznica z pomidorami i papryką zwana memnum. Nie zapominajmy również o herbacie i kawie. Jeśli w domu są małe dzieci w menu możemy znaleźć również ciasteczka,kurabiye.
Tym razem chciałabym Wam przedstawić przepis na iście sułtańskie śniadanie tj Cilbir.
Składniki:
8 jajek
główka czosnku,posiekana
300 g jogurtu greckiego
50 g masła
1 łyżeczka chili w płatkach
50 ml oliwy z oliwek
2 gałązki koperku lub natki pietruszki
100 ml octu
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Do miski przełóż jogurt i czosnek,przemieszaj i odstaw na bok. Posiekaj koperek.Na patelni rozpuść masło,zdejmij z ognia i dodaj chili. Dodaj oliwę z oliwek,koperek. Przemieszaj i odstaw na bok.W garnku zagotuj wodę,dodaj wodę i ugotuj jajka w koszulkach. Ugotowane jajka przełóż na talerz.
Do miseczek przełóż część jogurtu. Na jogurt wyłóż po dwa jajka i polej pozostałym jogurtem. Posyp koperkiem i natką pietruszki. Na koniec polej roztopionym masłem z chili.
Ja swój cilbir podaję ze szczypiorkiem.
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2015/08/cilbir.html