Wykonanie
Pin It
Zamiast kupnego
serka do smarowania kanapek zróbmy sobie pyszny kremowy
serek sami w domu.
Serek robi się praktycznie sam, a możemy do niego dodać to co nam się żywnie podoba. Dziś dodałam do niego
zioła:
natkę pietruszki,
koperek,
szczypior czosnkowy i
bazylię.
Czas przygotowania: 24 godzinySkładniki:800 g
jogurtu typu greckiego1/2 łyżeczka
soli morskiej1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanego
szczypioru czosnkowego1 łyżka posiekanej
natki pietruszki3-4 listki posiekanej
bazyliiWykonanie:
Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy posiekane
zioła i
sól. Wszystko dokładnie mieszamy.Plastikowe sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą lub pieluchą tetrową. Sitko ustawiamy na misce lub garnku. Przekładamy na nie
jogurt i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie gazę łapiemy za cztery rogi i albo robimy supeł, albo wiążemy ja sznurkiem. Następnie wieszamy tobołek nad zlewem lub w innym miejscu, pamiętając aby podstawić pod niego jakieś naczynie.
Serek będzie ociekał pod własnym ciężarem.U mnie ociekał 24 godziny. Jeśli lubicie bardziej wilgotny
serek, można go zdjąć wcześniej. ważne natomiast jest, żeby nie wisiał na słońcu.Gdy
serek będzie gotowy wyjmujemy go z gazy, Możemy uformować z niego dwie roladki i obtoczyć
ziołami lub jeść od razu.