ßßß
Zamiast kupnego serka do smarowania kanapek zróbmy sobie pyszny kremowy serek sami w domu. Serek robi się praktycznie sam, a możemy do niego dodać to co nam się żywnie podoba. Dziś dodałam do niego zioła: natkę pietruszki, koperek, szczypior czosnkowy i bazylię.
Czas przygotowania: 24 godzinySkładniki:800 g jogurtu typu greckiego1/2 łyżeczka soli morskiej1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanego szczypioru czosnkowego1 łyżka posiekanej natki pietruszki3-4 listki posiekanej bazylii

Wykonanie:Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.Plastikowe sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą lub pieluchą tetrową. Sitko ustawiamy na misce lub garnku. Przekładamy na nie jogurt i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie gazę łapiemy za cztery rogi i albo robimy supeł, albo wiążemy ja sznurkiem. Następnie wieszamy tobołek nad zlewem lub w innym miejscu, pamiętając aby podstawić pod niego jakieś naczynie. Serek będzie ociekał pod własnym ciężarem.U mnie ociekał 24 godziny. Jeśli lubicie bardziej wilgotny serek, można go zdjąć wcześniej. ważne natomiast jest, żeby nie wisiał na słońcu.Gdy serek będzie gotowy wyjmujemy go z gazy, Możemy uformować z niego dwie roladki i obtoczyć ziołami lub jeść od razu.