ßßß Cookit - przepis na Domowy serek ziołowy

Domowy serek ziołowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zamiast kupnego serka do smarowania kanapek zróbmy sobie pyszny kremowy serek sami w domu. Serek robi się praktycznie sam, a możemy do niego dodać to co nam się żywnie podoba. Dziś dodałam do niego zioła: natkę pietruszki, koperek, szczypior czosnkowy i bazylię.
Czas przygotowania: 24 godziny
Składniki:
800 g jogurtu typu greckiego
1/2 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypioru czosnkowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3-4 listki posiekanej bazylii
Wykonanie:
Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
Plastikowe sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą lub pieluchą tetrową. Sitko ustawiamy na misce lub garnku. Przekładamy na nie jogurt i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie gazę łapiemy za cztery rogi i albo robimy supeł, albo wiążemy ja sznurkiem. Następnie wieszamy tobołek nad zlewem lub w innym miejscu, pamiętając aby podstawić pod niego jakieś naczynie. Serek będzie ociekał pod własnym ciężarem.
U mnie ociekał 24 godziny. Jeśli lubicie bardziej wilgotny serek, można go zdjąć wcześniej. ważne natomiast jest, żeby nie wisiał na słońcu.
Gdy serek będzie gotowy wyjmujemy go z gazy, Możemy uformować z niego dwie roladki i obtoczyć ziołami lub jeść od razu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/domowy-serek-zioowy.html