ßßß
Przepis na panini znajdziecie TUNa 4 duże porcje:1/2 dużej albo 1 średnia dynia (ok 2 kg)1/2 kg świeżego szpinaku3 łyżki jogurtu greckiego2 ząbki czosnkugarść świeżej bazyliigarść świeżego tymiankugarść natki pietruszki4 łyżki migdałów2 łyżki oliwy extra vergine+do pieczenia i posmarowania paniniświeżo mielona sól morska
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.Dynię dokładnie umyć, pokroić w części wielkości dużej dłoni, pozbyć się miąższu (ja nie wyrzucałam pestek dyni tylko je ususzyłam). Porcje dyni razem ze skórą położyć na blasze, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut (aż dynia zmięknie).Po ostygnięciu dyni oddzielić miękki, upieczony miąższ od skóry (której się pozbywamy) pokroić dynię w kostki i wrzucić do miski. Dodać sól, dwie łyżki oliwy i umyte, świeże zioła i pietruszkę. Całość zmiksować na gładki mus.*Szpinak dokładnie umyć, wrzucić na patelnie (bez tłuszczu) i dusić na wolnym ogniu, aż zmięknie ale zachowa kształt. Ściągnąć z ognia, lekko ostudzić. Dodać jogurt grecki i zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić solą i dokładnie wymieszać.Migdały przekroić w pół i uprażyć na rozgrzanej patelni przekrojoną częścią w dół.Upieczone, przestygnięte panini przekroić, skropić odrobiną oliwy. Nałożyć mus z dyni, szpinak, posypać uprażonymi migdałami i przykryć górną częścią pieczywa.Świetnie smakuje z kilkoma listkami świeżej bazylii i gałązką tymianku.* resztę musu śmiało można zachować na zimę. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.