Wykonanie
Jestem fanką kanapek na ciepło i uwielbiam piec w domu
pieczywo. Bardzo lubię też
dynię, której teraz dostatek i
szpinak, o którym już za chwilę będzie można tylko pomarzyć.
Dynię upiekłam i doprawiłam świeżymi
ziołami.
Szpinak udusiłam i doprawiłam
jogurtem greckim. Do tego prażone
migdały!Pyszne kanapki na jesienny lunch.
Przepis na panini znajdziecie TUNa 4 duże porcje:1/2 dużej albo 1 średnia
dynia (ok 2 kg)1/2 kg
świeżego szpinaku3 łyżki
jogurtu greckiego2 ząbki
czosnkugarść świeżej
bazyliigarść świeżego
tymiankugarść
natki pietruszki4 łyżki
migdałów2 łyżki
oliwy extra vergine+do pieczenia i posmarowania paniniświeżo mielona
sól morskaPiekarnik nagrzać do 220 stopni.
Dynię dokładnie umyć, pokroić w części wielkości dużej dłoni, pozbyć się miąższu (ja nie wyrzucałam pestek dyni tylko je ususzyłam). Porcje dyni razem ze skórą położyć na blasze, skropić
oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut (aż
dynia zmięknie).Po ostygnięciu dyni oddzielić miękki, upieczony miąższ od skóry (której się pozbywamy) pokroić
dynię w kostki i wrzucić do miski. Dodać
sól, dwie łyżki
oliwy i umyte, świeże
zioła i
pietruszkę. Całość zmiksować na gładki mus.*
Szpinak dokładnie umyć, wrzucić na patelnie (bez tłuszczu) i dusić na wolnym ogniu, aż zmięknie ale zachowa kształt. Ściągnąć z ognia, lekko ostudzić. Dodać
jogurt grecki i zmiażdżone ząbki
czosnku. Doprawić
solą i dokładnie wymieszać.
Migdały przekroić w pół i uprażyć na rozgrzanej patelni przekrojoną częścią w dół.Upieczone, przestygnięte panini przekroić, skropić odrobiną
oliwy. Nałożyć mus z dyni,
szpinak, posypać uprażonymi
migdałami i przykryć górną częścią
pieczywa.Świetnie smakuje z kilkoma listkami świeżej
bazylii i gałązką
tymianku.* resztę musu śmiało można zachować na zimę. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.