Wykonanie
Składniki:20 g
drożdży100 ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli200 ml
mąkiok 4 g
czosnku niedźwiedziegoząbek
czosnku,drobno posiekanyszczypta
soli50 g
masłaMąkę wsyp do miski,dodaj pokruszone
drożdże,
cukier,
wodę,
sól i łyżkę
oliwy.Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.Na chwilę wyjmij ciasto z miski,i posmaruj ją resztą
oliwy. Włóż ponownie ciasto,przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozetrzyj z
czosnkami oraz
solą.Gotowe,wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Nałóż
masło czosnkowy i dokładnie rozsmaruj.Zawiń w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na około 1h do wyrośnięcia.Piecz przez ok. 25 minut w 180 C.