Wykonanie
witam w świecie żywych! ostatnio jakoś nie po drodze mi z blogiem, ale postanowiłam się przełamać i... jestem. dziś mam dla Was przepis na grissini. jest to rodzaj włoskiego
pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. idealne na przekąskę! ale uwaga - znikają w błyskawicznym tempie! :)Składniki:400g
mąki200 ml letniej
wody75 ml
oliwy +
oliwa do posmarowania1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli25g świeżych
drożdży2 łyżki
ziół prowansalskich2 łyżki granulowanego suszonego
czosnkuWszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie formować na stolnicy cienkie paluszki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie paluszki posmarować
oliwą i wstawić do piernika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.Smacznego! :)