Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka na pizzę 200 gramów
oliwa z oliwek 0,25 szklanek
oregano według uznania
drożdże 25 gramów
woda według uznania
sól według uznania
masło 100 gramów
czosnek 4 ząbki
sól według uznaniaWykonanie:Do
mąki pokruszyć
drożdże, dodać sół oraz
oregano. Wlać tyle
wody, aby dało się zagnieść dość miękkie ciasto, dodać
oliwę. Chwilę wyrabiać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło czosnkowe: oczyszczony, rozdrobniony
czosnek dodać do rozgniecionego widelcem
masła(można też dodać posiekana
natkę pietruszki), posolić do smaku, uformować kulkę, udekorować
natka lub ząbkiem
czosnku, włożyć do lodówki.Z ciasta formować kulki średnicy ok. 3,5 cm, układać na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę posmarować
oliwa. Piec, aż bułeczki się lekko zrumienią. Podawać gorące z
masłem czosnkowym.Uwagi:Można dać samą
mąkę na pizzę lub
mąkę na pizzę pół na pół z razową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Pieczywo weg.Potrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: