Wykonanie
Gdy goszczę u siebie przyjaciół, nie lubię przyjmować ich o pustych rękach, nawet gdy ich wizyta jest niezapowiedziana. Jestem osobą, która z natury rozpieszcza innych jedzeniem, więc nie wyobrażam sobie nie posiadanie w domu małego co nieco, idealnego do plotek i
kawy. Zazwyczaj są to proste wielozbożowe przekąski, które przechowywane w lodówce, długo zachowują świeżość (choć i tak są szybko zjadane). Wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, a w przeciwieństwie do kupnych
słodyczy, ich skład jest mi znany i jestem pewna, że częstując nimi,
daję moim gościom nie tylko smak, ale i zdrowie.
- 250 g bezglutenowych
płatków owsianych- 50 g surowej
kaszy jaglanej- 250 g
suszonych moreli - namoczonych 2 h w gorącej wodzie- 1-2 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 100 g
mleka roślinnego- 100 g
mąki amarantusowej - Amarello- 50 g
nasion słonecznika- 200 g
sezamu - dla podkreślenia smaku można go uprażyć- 1 łyżka
cynamonu- duża szczypta
kardamonu- duża szczypta
imbiru- szczypta
soliOdsączone z
wody, w której się moczyły
morele wkładam do blendera. Dodaję
syrop klonowy,
mleko roślinne,
przyprawy i całość blenduję na gładką masę.Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam.Przekładam masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do
spodu.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batonu i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batony przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.Smacznego!