ßßß Cookit - przepis na Batoniki musli z sezamem i morelami (bez glutenu, bez cukru)

Batoniki musli z sezamem i morelami (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Gdy goszczę u siebie przyjaciół, nie lubię przyjmować ich o pustych rękach, nawet gdy ich wizyta jest niezapowiedziana. Jestem osobą, która z natury rozpieszcza innych jedzeniem, więc nie wyobrażam sobie nie posiadanie w domu małego co nieco, idealnego do plotek i kawy. Zazwyczaj są to proste wielozbożowe przekąski, które przechowywane w lodówce, długo zachowują świeżość (choć i tak są szybko zjadane). Wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, a w przeciwieństwie do kupnych słodyczy, ich skład jest mi znany i jestem pewna, że częstując nimi, daję moim gościom nie tylko smak, ale i zdrowie.
- 250 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g surowej kaszy jaglanej
- 250 g suszonych moreli - namoczonych 2 h w gorącej wodzie
- 1-2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 100 g mleka roślinnego
- 100 g mąki amarantusowej - Amarello
- 50 g nasion słonecznika
- 200 g sezamu - dla podkreślenia smaku można go uprażyć
- 1 łyżka cynamonu
- duża szczypta kardamonu
- duża szczypta imbiru
- szczypta soli
Odsączone z wody, w której się moczyły morele wkładam do blendera. Dodaję syrop klonowy, mleko roślinne, przyprawy i całość blenduję na gładką masę.
Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam.
Przekładam masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do spodu.
Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.
Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batonu i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batony przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/09/batoniki-musli-z-sezamem-i-morelami-bez.html