Wykonanie
Ciągle się
mówi, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Słyszymy także, że powinniśmy śniadanie jeść jak król . Czy rzeczywiście, to pierwszy posiłek, tuż po przebudzeniu decyduje o kondycji naszego ciała? Dlaczego owsianka jest uważana za jedno z najzdrowszych śniadań?Oto kilka argumentów, dlaczego warto więcej uwagi poświęcić na to, co ląduje na naszym porannym talerzu .nasze ciało tuż po przebudzeniu potrzebuje zastrzyku energii, paliwa, który je rozrusza. Brak odpowiedniego śniadania naraża nas na spadek sił wciągu dnia.nasz mózg potrzebuje rano odpowiedniej
dawki glukozy, by móc poprawnie funkcjonować. Brak odpowiedniego śniadania sprawi, że nie będziemy mogli w 100 % wykorzystać swoich możliwości intelektualnych w szkole czy w pracy. Dokuczać nam może senność i gorsza pamięć.nie jedząc śniadania jesteśmy bardziej podatni na stres i napady złości. Pożywne śniadanie pozytywnie wpłynie na nasz nastrój.rano nasz organizm jest w stanie przyswoić najwięcej wartości odżywczych ze zjadanych pokarmów, dlatego warto by pierwszy posiłek zawierał jak najwięcej wartościowych składników.udowodnione jest naukowo, że osoby jedzące obfite śniadanie są szczuplejsze i nie cierpią na ataki głodu w ciągu dnia.brak śniadania zwiększa wydzielanie
soków żołądkowych, co może spowodować zgagę, ból brzucha czy mdłości, a w poważniejszych przypadkach stany zapalne i rozwój choroby wrzodowej.Widzicie więc, że warto jeść śniadanie i to w najbardziej wartościowej wersji. Zapomnijmy o francuskim rogaliku i
kawie, a postawmy na przykład na pożywną owsiankę i to najlepiej w wegańskiej wersji, która da nam
kopa energetycznego na resztę dnia.A dlaczego właśnie owsianka?Zawarty w owsiance owies ma masę prozdrowotnych właściwości. Posiada dużo błonnika, magnezu, cynku, wapnia, żelaza i witamin z grupy B. Co najprzydatniejsze w naszych czasach, owies obniża zły cholesterol i stabilizuje poziom
cukru we
krwi. Ma zbawienny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie. Zjedzenie owsianki rano poprawi nasz nastrój,
doda energii i nasyci na kilka dobrych godzin. To idealny poranny start.Masz dosyć nudnej owsianki?A co jeśli do owsianki dodalibyśmy puree z pieczonej dyni ?Uciekaj z bloga i myk do kuchni!
Wegańska bezglutenowa(2 porcje)- 2/3 szklanki bezglutenowych
płatków owsianych- 1 i 1/4 szklanki
mleka roślinnego- 1 szklanka puree z pieczonej dyni (250 g) --> jak zrobić puree z dyni- 1 łyżka
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu- duża szczypta
gałki muszkatołowej- duża szczypta
soli himalajskiej- do podania:
płatki migdałowe i
orzechy włoskie podprażone na suchej patelni,
syrop klonowyDo rondelka wlewam
mleko, dodaję
płatki i
sól. Całość zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień na mniejszy i gotuję ok. 10 min, co jakiś czas mieszając.Kiedy
mleko się zredukuje, dodaję puree z pieczonej dyni,
syrop klonowy i
przyprawy. Całość gotuję jeszcze kilka minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.Owsiankę
dyniową przekładam do misek. Posypuję ją
płatkami migdałów,
orzechami włoskimi i polewam obficie
syropem klonowym.Idealne śniadanie na zimowy poranek!Smacznego :)