Marchewkowa owsianka - klasyk na piątek, z resztką mleczka kokosowego i podprażonymi orzechami włoskimi od babci."Uśmiechaj się,do każdej chwili uśmiechaj, na dzień szczęśliwy nie czekaj,bo kresu nadejdzie czas,nim uśmiechniesz się chociaż raz."owsianka marchewkowa z mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimiPrzepis:/ 1 porcja /50 g płatków owsianych górskich100 ml wrzątkupół szklanki mleka100 g (2 czubate łychy) puree z pieczonej/ugotowanej marchewki (moje nie było do końca gładkie, ale radzę porządnie przypiec/rozgotować marchew, by wydobyć z niej słodki smak)1/3-1/4 łyżeczki imbiru i cynamonu2 szczypty gałki muszkatałowejszczypta soliłyżka syropu klonowegoPłatki zalać wrzątkiem i zostawić, pod przykryciem do wchłonięcia wody (+/- 5 minut). Później płatki zalać mlekiem wraz z przyprawami i zagotować. Do zagotowanej owsianki dodać puree marchewkowe i jeszcze trochę pogotować. Gotową marchewkową owsiankę dosłodzić syropem klonowym, podawać z ulubionymi dodatkami.smacznego.