Wykonanie
Śniadanie, które mogłoby być deserem. Deser, który mógłby być śniadaniem. A może obiad na słodko? Idealnie sprawdzi się tu wegańska, bezglutenowa i bez cukrowa zapiekana jaglanka z
owocami i
jogurtem rozmarynowym !Szczerze, taki ze mnie słodki miś, że mogłabym cały dzień jeść na słodko. Może stąd moim największym zainteresowaniem i pasją jest wymyślanie zdrowych słodkości, które zamiast zadbać o nasze nadprogramowe centymetry w
pasie, dbają o nasze zdrowie. Dziś coś skromnie wyglądającego, ale gwarantuję, że nieziemsko pysznego. Danie, które pokocha każdy słodki miś - zarówno mały, jak i ten duży ;p. Prosta w wykonaniu, nieziemsko pyszna zapiekana jaglanka z
owocami, z dodatkiem niezwykle aromatycznego
jogurtu rozmarynowego .
Bezglutenowa i bez
cukru wegańska(2 duże lub 3 mniejsze porcje)warstwa jaglana:- 175 g suchej
kaszy jaglanej- ok. 1 i 1/2 szklanki
mleka roślinnego (u mnie
mleko z konopi)- 3 łyżki
ksylitolu /
syropu klonowego/
syropu z agawy- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- kilka kropli ekstraktu
migdałowego- 1/2 łyżeczki
cynamonu- duża szczypta
kardamonu- szczypta
soliwierzch:- mieszanka
owoców - u mnie 300 g pokrojonych
truskawek, 100 g
malin, 150 g
czarnej porzeczki- 5 łyżek poppingu z
amarantusa (ok. 10 g) - ja użyłam Amarello- 3 łyżki
płatków migdałowych- 6 łyżek
ksylitolu- 2 i 1/2 szklanki
mleka roślinnego (u mnie
mleko z konopi)- 5 łyżek
mąki jaglanej- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soliPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem (najlepiej dwa
razy). Przepłukaną
kaszę zalewam
mlekiem i stawiam na gaz. Dodaję 1 łyżkę
ksylitolu,
cynamon,
kardamon i
sól. Gdy
kasza się zagotuje, zmniejszam gaz do minimum, przykrywam garnek pokrywką i gotuję ok. 25 min.W czasie, gdy
kasza się gotuje, w misce mieszam
owoce wraz z poppingiem z
amarantusa,
ksylitolem i
płatkami migdałowymi.Ugotowaną
kaszę przekładam do wysmarowanego
olejem kokosowym naczynia do zapiekania. Wykładam na nią
owoce z dodatkami.W rondelku zagotowuję 1 i 1/2 szklanki
mleka roślinnego wraz z pozostałym
ksylitolem, pastą
waniliową, ekstraktem
migdałowym i
solą. Pozostałą część mieszam z
mąką jaglaną. Do gorącego
mleka dodaję wymieszaną z
mlekiem mąkę i cały czas mieszając chwilę zagotowuję. Tak przygotowaną masę budyniową wylewam na
owoce. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min (jeśli masa wierzch się będzie zbyt mocno przypiekał, zmniejszam temperaturę o 10 st. C).Zapiekaną jaglankę podaję z
rozmarynowy jogurtem sojowym* i posypaną
poziomkami.
Rozmarynowy jogurt sojowy:- 375 ml
jogurtu sojowego (3 opakowania po 125 ml)- 3 łyżki
ksylitolu (ok. 50 g) /
syropu klonowego/
syropu z agawy- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 2-3 łyżki
soku z cytryny- 1 łyżka drobno posiekanego
rozmarynu.Wszystkie składniki dokładnie mieszam.Gotowy
jogurt wkładam na ok. 1-2 h do lodówki, by smaki się przegryzły.Smacznego!