Wykonanie
Uzależniłam się od robienia tart bez pieczenia. Pewnie sami zauważyliście, że ostatnio zasypuję Was propozycjami na tego typu wypieki. Musicie mi wybaczyć, bo już taka jestem - jak się do czegoś przyczepię to na amen. Obiecuję, to już przedostatnia taka
tarta w letnim sezonie :)
wegańska bez
cukru(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 250 g
daktyli - najlepiej świeżych, izraelskich (jeśli używasz suszonych zalej je gorącą
wodą i zostaw na kilka godzin)- 50 g dmuchanej gryki z dodatkiem
migdałów i melasy Dobra Kaloria, można użyć też innej, bez dodatków lub innego produktu preparowanego, tylko jeśli nie jest on niczym słodzony radziłabym dodać ok. 3 łyżki
ksylitolu do zblendowanych
daktyli*- 10 g
amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 50 g
płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżka
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego słodu- 4 łyżki
oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżeczka
cynamonu- duża szczypta
kardamonu- kilka kropli ekstraktu
migdałowego- szczypta
soliDaktyle blenduję na gładką masę.Do uzyskanej masy dodaję
sól,
olej kokosowy, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy,
przyprawy,
syrop klonowy i dalej blenduję.Wsypuję
płatki migdałowe. Ponownie chwileczkę blenduję -
płatki mają się połączyć z z masą a nie zblendować.Przekładam masę do miski, wrzucam grykę ekspandowaną,
siemię lniane i popping z
amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam
ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.masa morelowa:- 800 g
moreli (masa już wypestkowanych), pokrojonych na ćwiartki- 100 g
ksylitolu- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
amaretto- 3 łyżki budyniu
waniliowegoMorele umieszczam w garnku z grubszym dnem, dodaję
ksylitol, pastę
waniliową i
amaretto. Gotuję na większym ogniu dopóki
morele puszczą sok.Zmniejszam gaz na średni i gotuję ok. 30 min.Do szklanki nakładam 3 łyżki musu i mieszam bardzo dokładnie z
budyniem waniliowym. Masę dodaję do pozostałej części musu, bardzo dokładnie mieszam i gotuję jeszcze ok. 3-4 min.3/4 masy wykładam na dno schłodzono
spodu.masa migdałowa:- 100 g
nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 100 g
migdałów be skórki namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 50 g
ksylitolu (ok. 1/2 szklanki)- 3 łyżki
oleju kokosowego- 120 g
mleka roślinnego- 1 łyżka pasty waniliowej- 1 łyżka
soku z cytryny- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soli- dodatkowo do przystrojenia ciasta: 1
morela, 1-2 łyżki
płatków migdałowychWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
ksylitolu lub
soku z cytryny.Masę wykładam na mus
morelowy. Z pozostałego musu robię na kleksy i za pomocą noża tworzę z nich na
masie migdałowej esy-floresy.Wierzch posypuję drobnymi kawałkami
moreli i uprażonymi na patelni
płatkami migdałowymi.Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 3 h (najlepiej na całą noc).Smacznego!