Wykonanie
Ciasto, które sprawiło, że w domu poczuliśmy się jeszcze bardziej jak w domu - wegańska
migdałowo-pomarańczowa
tarta z duszonym
rabarbarem . Smakuje równie cudownie, jak wygląda.Nareszcie w domu. Kochamy podróżować, jednak co za dużo, to nie zdrowo. Zresztą, gdzie byłoby nam najlepiej, jak nie w naszej ukochanej puszczy? To jedyne miejsce, w którym mamy możliwość zregenerowania sił i naładowania życiowych akumulatorów. Nowe wyzwania już na nas czekają. Oczywiście, nie obyło się bez ciasta. Zresztą, to była jedna z pierwszych czynności, jakie zrobiłam po obudzeniu się we własnym domu. No cóż... ja tak się relaksuję. :P O dziwo, od niechcenia, powstało wyjątkowo pyszne ciasto, które swoim smakiem powaliło nas na kolana. Szczególnie mnie, szczera miłośniczkę
rabarbaru. W dodatku, owe ciasto wygląda tak pięknie, że aż szkoda je jeść... Macie ochotę na wegańską
migdałowo-
pomarańczową tartę z
rabarbarem ?
wegańska bez
cukru(śred. ok. 21-24 cm)spód:- 250 g świeżych
daktyli- 50 g dmuchanej gryki Dobra Kaloria *- 30 g
amarantusa ekspandowanego - ja użyłam Amarello- 100 g
płatków migdałowych- 4 łyżki
oleju kokosowego- 2 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego słodu- 4 łyżki
ksylitolu- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy- 1 łyżka pasty waniliowej- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamonu- odrobina świeżo startej
gałki muszkatołowej- szczypta
soliPłatki migdałowe blenduję na
mąkę migdałową ( nie za drobną). Przekładam do miseczki.Do tego malaksera, w którym rozdrabniałam
migdały, wkładam
daktyle, które blenduję na gładką masę.Do uzyskanej masy dodaję
sól,
olej kokosowy,
przyprawy,
skórkę pomarańczową, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy,
syrop klonowy,
ksylitol i dalej blenduję. Wrzucam
siemię lniane i dalej blenduję. Na koniec dodaję zmielone
płatki migdałowe i chwilę blenduję, by je dobrze wymieszać z masą.Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam grykę ekspandowaną i popping z
amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam
ciastem. Całość przekładam do lodówki.masa migdałowa:- 250 g
nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 200 g
migdałów be skórki namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 100 g
ksylitolu (ok. 1/2 szklanki)- 100 g
oleju kokosowego- 50 g
mleka roślinnego- 1 łyżka pasty waniliowej- 3 łyżka
soku z cytryny- 125 g
soku pomarańczowego- 2 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego słodu- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soliWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
ksylitolu lub
soku z cytryny.Masę przekładam na spód. Całość przekładam do lodówki.duszony
rabarbar:- 500 g
rabarbaru pokrojonego na kawałki- 1/2 szklanki
soku pomarańczowego- 4 łyżki
syropu z agawy- 2 łyżki
ksylitolu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamonu- odrobina świeżo startej
gałki muszkatołowej- 1/3 łyżeczki agaru
Rabarbar przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pozostałe składniki (oprócz agaru) mieszam w szklance, by się połączyły.
Rabarbar polewam tak przygotowanym sosem.Całość dokładnie przykrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na ok. 50-60 min.Gdy
rabarbar jest miękki układam go na
masie migdałowej.Sos przelewam do rondelka i gotuję na średnik ogniu ok. 10 min, by się zredukował. Na koniec powoli, cały czas mieszając dodaję agar**. Jeszcze chwilę gotuję (ok. 1-2 min.) Powstałym sosem polewam
rabarbar.Smacznego!*Produkt ten może zawierać śladowe ilości glutenu**Można pominąć dodanie agaru. Sos lekko zredukowany przelać do miseczki i polewać nim już ukrojone kawałki ciasta.