ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowo-pomarańczowa z duszonym rabarbarem (bez cukru)

Tarta migdałowo-pomarańczowa z duszonym rabarbarem (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które sprawiło, że w domu poczuliśmy się jeszcze bardziej jak w domu - wegańska migdałowo-pomarańczowa tarta z duszonym rabarbarem . Smakuje równie cudownie, jak wygląda.
Nareszcie w domu. Kochamy podróżować, jednak co za dużo, to nie zdrowo. Zresztą, gdzie byłoby nam najlepiej, jak nie w naszej ukochanej puszczy? To jedyne miejsce, w którym mamy możliwość zregenerowania sił i naładowania życiowych akumulatorów. Nowe wyzwania już na nas czekają. Oczywiście, nie obyło się bez ciasta. Zresztą, to była jedna z pierwszych czynności, jakie zrobiłam po obudzeniu się we własnym domu. No cóż... ja tak się relaksuję. :P O dziwo, od niechcenia, powstało wyjątkowo pyszne ciasto, które swoim smakiem powaliło nas na kolana. Szczególnie mnie, szczera miłośniczkę rabarbaru. W dodatku, owe ciasto wygląda tak pięknie, że aż szkoda je jeść... Macie ochotę na wegańską migdałowo-pomarańczową tartę z rabarbarem ?
wegańska bez cukru
(śred. ok. 21-24 cm)
spód:
- 250 g świeżych daktyli
- 50 g dmuchanej gryki Dobra Kaloria *
- 30 g amarantusa ekspandowanego - ja użyłam Amarello
- 100 g płatków migdałowych
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka pasty waniliowej
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Płatki migdałowe blenduję na mąkę migdałową ( nie za drobną). Przekładam do miseczki.
Do tego malaksera, w którym rozdrabniałam migdały, wkładam daktyle, które blenduję na gładką masę.
Do uzyskanej masy dodaję sól, olej kokosowy, przyprawy, skórkę pomarańczową, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, syrop klonowy, ksylitol i dalej blenduję. Wrzucam siemię lniane i dalej blenduję. Na koniec dodaję zmielone płatki migdałowe i chwilę blenduję, by je dobrze wymieszać z masą.
Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam grykę ekspandowaną i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem. Całość przekładam do lodówki.
masa migdałowa:
- 250 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych
- 200 g migdałów be skórki namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych
- 100 g ksylitolu (ok. 1/2 szklanki)
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g mleka roślinnego
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 3 łyżka soku z cytryny
- 125 g soku pomarańczowego
- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej ksylitolu lub soku z cytryny.
Masę przekładam na spód. Całość przekładam do lodówki.
duszony rabarbar:
- 500 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki agaru
Rabarbar przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozostałe składniki (oprócz agaru) mieszam w szklance, by się połączyły. Rabarbar polewam tak przygotowanym sosem.
Całość dokładnie przykrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na ok. 50-60 min.
Gdy rabarbar jest miękki układam go na masie migdałowej.
Sos przelewam do rondelka i gotuję na średnik ogniu ok. 10 min, by się zredukował. Na koniec powoli, cały czas mieszając dodaję agar**. Jeszcze chwilę gotuję (ok. 1-2 min.) Powstałym sosem polewam rabarbar.
Smacznego!
*Produkt ten może zawierać śladowe ilości glutenu
**Można pominąć dodanie agaru. Sos lekko zredukowany przelać do miseczki i polewać nim już ukrojone kawałki ciasta.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/tarta-migdaowo-pomaranczowa-z-duszonym.html