ßßß
wegańskie(2 porcje)- 1 puszka pomidorów w zalewie (400g)- 2 duże pomidory- 2 bakłażany- 150 g tofu- 1 jogurt sojowy (125g)- 1 łyżka soku z cytryny- 4-5 łyżek mleka- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych- 1 "doniczka" bazylii- sól, pieprz- oliwa- do podania - kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki Pini podprażonych na suchej patelniNastawiam piekarnik na 180 st. C.Bakłażany myję, kroję w plastry i obficie solę z obu stron. Pozostawiam je na ok. 10 min.Dokładnie wycieram z bakłażanów sól i podsmażam je na oliwie.Gdy bakłażany się smażą, w misce blenduję: tofu, jogurt sojowy, sok z cytryny, mleko i nieaktywne płatki drożdżowe. Solę i pieprzę do smaku.Gdy bakłażany są już lekko przypalone, przekładam je do miski. Dodaję do nich puszkę pomidorów, pokrojone w kostkę dwa pomidory, poszatkowaną bazylię. Całość pieprzę, solę i dokładnie mieszam.Warzywa przekładam do wysmarowaną oliwą formy ceramicznej. Wylewam na nie "serową" masę i wkładam do piekarnika na ok. 30-40 min.Zapiekankę wyciągam z piekarnika, delikatnie łyżką naruszam serową pierzynkę i lekko mieszam ją z pomidorowym sosem. Całość posypuję listkami świeżej bazylii i orzeszkami Pini.Smacznego!