ßßß Cookit - przepis na Zapiekany bakłażan pod "serową" pierzynką

Zapiekany bakłażan pod "serową" pierzynką

nazwa

Wykonanie

Wróciliśmy ze stolicy, jak zwykle obładowani do granic możliwości. Nasz samochód, niczym dynia w powóz, zmienił się w małą ciężarówkę. Nie spodziewaliśmy się, że aż tyle jest w stanie się do niego zmieścić. Nie mogliśmy się jednak powstrzymać. Odwiedzenie Biobazaru na Żelaznej było niezwykłym sprawdzianem dla naszej silnej woli. Kusiła różnorodność towarów, ale przede wszystkim okazyjne ceny, szczególnie ekologicznych kasz, bakalii czy orzechów. W rezultacie moja spiżarnia urosła, a myślałam, że nic już nie jest w stanie się do niej zmieścić.
Nie ukrywam, że ekologiczne towary są w dzisiejszych czasach dla mnie wielką wartością. To inwestycja w nasze zdrowie. Oczywiście, produkty eko mają swoją cenę, jednak ja staram się szukać tych prosto od producenta. Na szczęście sprawę ułatwiają mi wszelkiego rodzaju bio bazary, gdzie cena jest o połowę niższa. Niestety, w Poznaniu nie cieszą się tak wielką popularnością, jak w Warszawie. Mam nadzieję, że kiedyś moje miasto zrozumie, że żywność bio to przyszłość.
wegańskie
(2 porcje)
- 1 puszka pomidorów w zalewie (400g)
- 2 duże pomidory
- 2 bakłażany
- 150 g tofu
- 1 jogurt sojowy (125g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek mleka
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 "doniczka" bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
- do podania - kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki Pini podprażonych na suchej patelni
Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
Bakłażany myję, kroję w plastry i obficie solę z obu stron. Pozostawiam je na ok. 10 min.
Dokładnie wycieram z bakłażanów sól i podsmażam je na oliwie.
Gdy bakłażany się smażą, w misce blenduję: tofu, jogurt sojowy, sok z cytryny, mleko i nieaktywne płatki drożdżowe. Solę i pieprzę do smaku.
Gdy bakłażany są już lekko przypalone, przekładam je do miski. Dodaję do nich puszkę pomidorów, pokrojone w kostkę dwa pomidory, poszatkowaną bazylię. Całość pieprzę, solę i dokładnie mieszam.
Warzywa przekładam do wysmarowaną oliwą formy ceramicznej. Wylewam na nie "serową" masę i wkładam do piekarnika na ok. 30-40 min.
Zapiekankę wyciągam z piekarnika, delikatnie łyżką naruszam serową pierzynkę i lekko mieszam ją z pomidorowym sosem. Całość posypuję listkami świeżej bazylii i orzeszkami Pini.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/zapiekany-bakazan-pod-serowa-pierzynka.html