Wykonanie

Kolejny godny polecenia sernik, z pyszną i chrupiącą warstwą
słonecznikową zawojował w mojej kuchni i zapewne pozostanie w moim przepiśniku już na dobre. Sernik jest tak smaczny, że jadłoby się go cały czas. Niestety z takiego obrotu spraw nie byłaby zadowolona nasza sylwetka, więc z wielkim
bólem serca muszę stwierdzić, że im więcej chętnych by się znalazło do jego jedzenia tym zdecydowanie byłoby dla nas lepiej :-)Składniki:kruchy spód:300 g
mąki pszennej100 g
masła1 łyżka
smalcu2
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimasa serowa:1300 g
białego sera, 3
razy zmielonego125 ml
oleju250 ml
śmietany 18%250 ml pełnego
mleka1,5 szkl drobnego
cukru do wypieków4
żółtka2
jajka80 g budyniu
śmietankowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejolejek pomarańczowypianka orzechowa:6
białek6 łyżek
cukru1 szkl
włoskich orzechów mielonych1 szkl
włoskich orzechów całych1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
mąki pszennejszczypta
solimasa kajmakowa:200 g miękkiego
masła 82% tłuszczu1 puszka masy kajmakowejkieliszek
spirytusukarmelizowany
słonecznik:200 g łuskanego
słonecznika3 łyżki
miodu prawdziwego2 łyżki
masła2 łyżki
cukru brązowego1. Przygotowanie kruchego
spodu: na stolnicę przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą, dodajemy zimne
masło,
smalec, wbijamy
żółtka i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. W takiej postaci przesypujemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Formę chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.2. Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej muszą być w temp. pokojowej. Do dużej miski wrzucamy
zmielony ser,
cukier, wbijamy
żółtka i
jajka, wlewamy
mleko wymieszane ze
śmietana i
olejem, a na końcu dodajemy wymieszany
budyń z
mąką ziemniaczaną i
aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180*C przez 40 minut.3. Przygotowanie pianki orzechowej:
białka ze szczyptą
soli i
cukrem ubijamy na pianę do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczony, świeżo wyjęty z pieca sernik, wyrównujemy wierzch i kontynuujemy jego pieczenie przez kolejne 30 minut w 180*C. Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.4. Przygotowanie masy krówkowej:
masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej. Na koniec wlewamy
spirytus i szybko miksujemy. Masę wykładamy na schłodzony wierzch sernika.5.
Słonecznik wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, a następnie dodajemy
miód,
cukier i
masło. Całość tak długo trzymamy na ogniu, aż
słonecznik lekko zbrązowieje. Przestudzoną posypkę przekładamy na masę
krówkową.SMACZNEGO :-)




