Wykonanie
Podczas robienia tego ciasta przeniosłam się już do okresu wiosny... ten cudnie pachnący, lekki wypiek zrobił niezłą furorę wśród mojej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam dużo
cytryny, ale bez obaw, ciasto nie jest kwaskowe jakby się mogło wydawać, każdy jego kęs to ogromny powiew świeżości i lekkiego orzeźwienia. Aromat i smak dodatkowo potęguje starta
skórka cytrynowa.Same pyszności :)Składniki:
biszkopt:4
jajka L (temperatura pokojowa)75 g
mąki pszennej krupczatki75 g
mąki ziemniaczanej60 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
wodyszczypta
solikrem budyniowy:125 ml
soku z cytryny ( z ok. 2 i pół
cytryny)2 op budyniu
śmietankowego1 szkl
cukru1,5 szkl
wody120 g
masła (temperatura pokojowa)2 łyżki
spirytusuponcz:1/2 szkl
wina CIN - CIN lemonsok z 1/2
cytrynypianka cytrynowa:500 g
śmietany 36%1
galaretka cytrynowa1 szkl
wody2 łyżki
cukru pudruwierzch:1
galaretka cytrynowaskórka otarta z 1
cytrynybita śmietanacukrowa posypka1.
Biszkopt: wszystkie składniki potrzebne do wykonania
biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od
żółtek i z dodatkiem
soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy
białka będą już lśniące, dodajemy po 1 łyżce
cukru i
żółtka. Obydwie rodzaje
mąki i
proszek do pieczenia przesiewamy 3 krotnie i dopiero wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę
wody i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej
biszkopt. Z wysokości kolan blachę upuszczamy 2
razy (uwaga na płytki!:)), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 25 minut. Gdy
biszkopt się już upiecze, wyciągamy go z gorącego piekarnika, ponownie dwukrotnie rzucamy nim o podłogę i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.2. Masa budyniowa: w 1/2 szkl
wody rozprowadzamy budynie.
Sok cytrynowy,
cukier i 1 szkl
wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę.
Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.3. Zimny
biszkopt nasączamy
wermutem wymieszanym z
sokiem cytrynowym. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy
spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa".3. Pianka cytrynowa:
galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej
wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę z
cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą
galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na
masie budyniowej.4. Wykończenie ciasta:
galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l
wody i dodajemy do niej startą
skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z
bitej śmietany i
cukrową posypką.SMACZNEGO :)