ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa chmurka

Cytrynowa chmurka

nazwa

Wykonanie

Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale zawsze, kiedy macie ochotę na coś rześkiego.
Składniki
płatki migdałowe (do dekoracji)
ciasto
3 jajka
1/3 szkl cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
nasączenie
0,5 szkl wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
0,5 szkl soku z cytryny
1,5 szkl wody
3/4 szkl cukru
100g masła
masa śmietanowa
1 galaretka cytrynowa
1 szkl wody
500ml śmietany 36%
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Krok 1
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C.
Krok 2
Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem.
Krok 3
1 szkl wody gotujemy razem z 0,5 szkl soku z cytryny i cukrem. W pozostałej 0,5 szkl wody rozprowadzamy 2 budynie. Kiedy płyn się zagotuje, wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Mamy budyń cytrynowy. Studzimy go i miksujemy z miękkim masłem. Smarujemy masą nasączony biszkopt.
Krok 4
Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/14937/cytrynowa-chmurka