Wykonanie
Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale zawsze, kiedy macie ochotę na coś rześkiego.Składniki
płatki migdałowe (do dekoracji)ciasto3
jajka1/3 szkl
cukru4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
wodynasączenie0,5 szkl
wody2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
cukrumasa budyniowa2 budynie
śmietankowe0,5 szkl
soku z cytryny1,5 szkl
wody3/4 szkl
cukru100g
masłamasa śmietanowa1
galaretka cytrynowa1 szkl
wody500ml
śmietany 36%2 łyżki
cukruSposób przygotowaniaKrok 1
Białka ubijamy z
cukrem. Dodajemy
żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy
mąki i
proszek do pieczenia. Dodajemy
wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C.Krok 2Upieczone ciasto nasączamy
sokiem z cytryny z
wodą i
cukrem.Krok 31 szkl
wody gotujemy razem z 0,5 szkl
soku z cytryny i
cukrem. W pozostałej 0,5 szkl
wody rozprowadzamy 2 budynie. Kiedy płyn się zagotuje, wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Mamy
budyń cytrynowy. Studzimy go i miksujemy z miękkim
masłem. Smarujemy masą nasączony
biszkopt.Krok 4Natępnie rozpuszczamy
galaretkę w szklance
wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy
śmietanę, na koniec dodając
cukier. W taką masę wlewamy
galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć
płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki.