Wykonanie
Sobotnie poranki to moje ulubione. Mimo tego, że w weekend ja robię poranną
kawę. Ale bez pośpiechu, leniwie. Jeszcze całe dwa dni przede mną, całe dwa dni z chłopakami w domu. On jeszcze drzemie, a On zaraz się obudzi. Cisza w chłodnej o poranku kuchni, zapach
kawy wyszedł na korytarz. Sobota. Mój ulubiony dzień.Do
kawy lubię ciasto, im bardziej proste tym lepsze. Kremy, nadzienia niekoniecznie. Najodpowiedniejsze takie zwykłe. Uwielbiam mojego
waniliowego murzynka, bo jest idealny do
kawy. Świeży również następnego dnia, pyszny, o wilgotnym miąższu. Ale czasem lubię coś wyraźnie
owocowego, babkę
cytrynową na przykład uwielbiam pasjami. A tę szczególnie. Wymyśliłam sobie, żeby zamiast
kakao do murzynkowego przepisu użyć skórki otartej, zamiast
wody do zagotowania
masła -
soku z cytryn. Dodatek słodkiej
śmietanki spowodował, że ciasto jest kremowe w konsystencji i długo zatrzymuje świeżość. Mocno
cytrynowe, wspaniałe.
Składniki:200g
masła1,5 szkl
cukru (np. brązowego, nierafinowanego)1 łyżeczka esencji waniliowej0,5 szkl słodkiej
śmietankisok z 2
cytryn (powinno go być ok 1/3 szklanki, jeśli
cytryny są małe albo mniej soczyste należy uzupełnić szklankę do 1/3 wysokości
wodą)2,5 szkl
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejotarta skórka z 2
cytrynPrzygotowanie:Sok wlać do garnka, wsypać
cukier, dodać
masło i podgrzać mieszając, aby
cukier się rozpuścił, dodać
wanilię. Całość podgrzewać aż będzie mocno gorąca ale nie zagotować.Zdjąć z palnika i dolać
śmietankę i
skórkę z cytryn, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do wystudzonej bazy i wymieszać.Do miski przesiać
mąkę pszenną z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.Wlać bazę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z
białek i wymieszać delikatnie ale dokładnie, tak, żeby piana jak najmniej opadła.Piec do suchego patyczka (ok. 55 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 C.Upieczone ciasto pozostawić ok 20 minut w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. Wtedy babka nie opadnie.Smacznego :)