ßßß Cookit - przepis na Świetna babka! Cytrynowa. I poranek weekendowy.

Świetna babka! Cytrynowa. I poranek weekendowy.

nazwa

Wykonanie

Sobotnie poranki to moje ulubione. Mimo tego, że w weekend ja robię poranną kawę. Ale bez pośpiechu, leniwie. Jeszcze całe dwa dni przede mną, całe dwa dni z chłopakami w domu. On jeszcze drzemie, a On zaraz się obudzi. Cisza w chłodnej o poranku kuchni, zapach kawy wyszedł na korytarz. Sobota. Mój ulubiony dzień.
Do kawy lubię ciasto, im bardziej proste tym lepsze. Kremy, nadzienia niekoniecznie. Najodpowiedniejsze takie zwykłe. Uwielbiam mojego waniliowego murzynka, bo jest idealny do kawy. Świeży również następnego dnia, pyszny, o wilgotnym miąższu. Ale czasem lubię coś wyraźnie owocowego, babkę cytrynową na przykład uwielbiam pasjami. A tę szczególnie. Wymyśliłam sobie, żeby zamiast kakao do murzynkowego przepisu użyć skórki otartej, zamiast wody do zagotowania masła - soku z cytryn. Dodatek słodkiej śmietanki spowodował, że ciasto jest kremowe w konsystencji i długo zatrzymuje świeżość. Mocno cytrynowe, wspaniałe.
Składniki:
200g masła
1,5 szkl cukru (np. brązowego, nierafinowanego)
1 łyżeczka esencji waniliowej
0,5 szkl słodkiej śmietanki
sok z 2 cytryn (powinno go być ok 1/3 szklanki, jeśli cytryny są małe albo mniej soczyste należy uzupełnić szklankę do 1/3 wysokości wodą)
2,5 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 2 cytryn
Przygotowanie:
Sok wlać do garnka, wsypać cukier, dodać masło i podgrzać mieszając, aby cukier się rozpuścił, dodać wanilię. Całość podgrzewać aż będzie mocno gorąca ale nie zagotować.
Zdjąć z palnika i dolać śmietankę i skórkę z cytryn, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej bazy i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wlać bazę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie ale dokładnie, tak, żeby piana jak najmniej opadła.
Piec do suchego patyczka (ok. 55 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Upieczone ciasto pozostawić ok 20 minut w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. Wtedy babka nie opadnie.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/06/swietna-babka-cytrynowa-i-poranek.html