Wykonanie
Wiosna, ciepło pięknie,
słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom
cytrynowych smaków.
Biszkopt:3
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy szczyptą
soli. Następnie partiami wsypujemy
cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy
żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie
mąki i
proszek do pieczenia i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. CNasączenie:sok z 1/2
cytryny1/2 szklani
wody1 - 2 łyżki
cukruMasa cytrynowa:2 budynie
śmietankowe1
galaretka cytrynowasok z 1
cytryny1 szklanka
cukru2
jajka125 g
masła2 szklanki
wodyBudynie rozpuszczam w 1/2 szklanki
wody, pozostałą zagotowuję z
cukrem. Do gotującej
wody wlewam rozpuszczony
budyń i mieszając gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję
galaretkę i mieszam aż się rozpuści.
Budyń odstawiam do ostygnięcia.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z miękkim
masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu,
sok z cytryny i pianę z
białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony
biszkopt.Masa śmietankowa:500 ml
śmietany 30%3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:24
herbatnikiSchłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno z
cukrem i dodaję do niej
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody. Wykładam na masę
cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą
herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień.Smacznego
biszkopt z kremem, ciasto
cytrynowe, ciasto na lato, ciasto na przyjęcie, ciasto pianka, ciasto z kremem budyniowym, cytrynowiec, orzeźwiajace ciasto, Przekładańce,