Wykonanie
Bardzo dobry i wygodny sposób na perliczką. Robiłam ptaka w garnku rzymskim. Udało się. Dodatek kiszonej
cytryny przyjemny, ale moim zdaniem i bez niej będzie smaczne. Nie każdy lubi kiszone
cytryny. Przepis na szybką, kiszoną
cytrynę tutaj . Ptaszydło wyszło aromatyczne, wilgotne i smaczne. Trochę inna perliczka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony
składniki1 perliczka
oliwa z oliwek2
marchewki, pokrojone na kawałki2
czerwone cebule, pokrojone na kawałki6 suszonych
śliwek,
daktyli lub figskórka z 1/4 kiszonej
cytryny pokrojona w paskiparę listków
mięty, posiekaneharissa do podaniamarynata (chermoula)1 duża
czerwona cebula, posiekana1 duży ząbek
czosnkuok 1- 2 cm kawałek świeżego
imbiru, posiekany100 ml
oliwy z oliwek100 ml
soku z cytryny1/2 łyżeczki
sosu rybnego1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki mielonego
kminu1/2 łyżeczki
papryki w proszku1/2 łyżeczki
kurkumy w proszku1/2 łyżeczki
chili w proszku1 garść
liści pietruszki posiekane1 garść
kolendrykuskus200 g
kuskus1 łyżeczka
soli100 g
masła, pokrojonego w kostkęmała garść
rodzynkówprzygotowanieDzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. Posmarować perliczkę marynatą i marynować w lodówce przez noc.Następnego dnia, nagrzać piekarnik do 220 st C . Perliczkę oczyścić z marynaty. Marynaty nie wylewać - odstawić na bok. Podgrzać trochę
oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć
marchewki,
cebulę,
owoce, dodać pozostawioną marynatę a na górze umieść perliczkę. Wlać około 400 ml
wody. Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez kolejne 45 minut.Około 15 minut przed podaniem perliczki, opłukać w zimnej wodzie
kuskus i umieścić w misce. Doprawić
solą, kawałkami
masła i
rodzynkami. Wlać 200 ml wrzącej
wody. Przykryć i pozostawić na 10 minut lub do momentu, gdy ziarna będą pulchne i miękkie.Garnek z upieczoną perliczką wyjąć z piekarnika, dodać skórkę z kiszonej
cytryny i
miętę. Wymieszać. Podawać z
kuskusem i harissą . Smacznego!