ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane

nazwa

Wykonanie

Miałam wielką ochotę na nadziewane pomidorki. Niestety nie ma tu prawdziwych, polnych pomidorów, ale udało mi się kupić całkiem ładne, duże pomidory w jednym ze sklepów. Leżały kilka dni czekając, aż zdecyduję się w jaki sposób je przygotować. Nie chciałam nadziewać ich ryżem ani mięsem, zdecydowałam się więc na kuskus, który ostanio bardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny.
4 duże dojrzałe pomidory
150g kuskusu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku
3 łodygi dymki
garść świeżej kolendry
garść swieżej mięty
sok z połowy cyrtryny
garść rodzynek
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli
bazylia i oregano
sól i pieprz
Sos bazyliowy (pomysł na sos zaczerpnęłam z blogu Filozofia smaku)
duża garść posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
szczypta cukru
sól i pieprz
Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki.
Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami - bazylią i oregano. Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty z wydrązonych pomidorów nie wyrzucać! Przyda się do innego dania, np. jutrzejszego śniadania;))
Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodprnym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Podawać polane sosem bazyliowym.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/08/pomidory-faszerowane.html