Wykonanie
Bardzo lubię
baraninę. Niestety nie często ją kupuję. Tym razem udało mi się kupić
baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był
barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał
barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i smaczne :)inspiracja tutaj
składnikiok 700 g
baraniny bez kości, np
łopatki, pokrojonej w 2,5 cm kostki1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego, rozgniecionych1 łyżeczka nasion
kminu, rozgniecionych2 łyżeczki
curry w proszku450 ml gorącego
bulionu najlepiej jagnięcego400 g puszka krojonych
pomidory100 g
czerwonej soczewicy, opłukanej
sól i
pieprz czarny świeżo mielonydodatkowo świeżo posiekane liście
mięty i
pietruszki, do dekoracjiprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Pokrojoną w kostkę
baraninę umieść w misce, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać z pozostałymi
przyprawami.Dodać
mięso do misy wolnowaru wraz z resztą składników -
bulionem,
pomidorami i
soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub 8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane listkami
mięty i
pietruszki z
chlebem i warzywami. Smacznego!