ßßß Cookit - przepis na Gulasz barani w wolnowarze

Gulasz barani w wolnowarze

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię baraninę. Niestety nie często ją kupuję. Tym razem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i smaczne :)
inspiracja tutaj
składniki
ok 700 g baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w 2,5 cm kostki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych
1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych
2 łyżeczki curry w proszku
450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego
400 g puszka krojonych pomidory
100 g czerwonej soczewicy, opłukanej
sól i pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Pokrojoną w kostkę baraninę umieść w misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałymi przyprawami.
Dodać mięso do misy wolnowaru wraz z resztą składników - bulionem, pomidorami i soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub 8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane listkami mięty i pietruszki z chlebem i warzywami. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/07/gulasz-barani-w-wolnowarze.html