ßßß
Składniki:1 kg mięsistych pomidorów1 l bulionu1 główka czosnkuoliwa z oliweksólczarny pieprz2 kromki ulubionego pieczywa1 ząbek czosnkuPrzepis:- Pomidory dokładnie myjemy. Wycinamy z nich gniazda nasienne i nacinamy z drugiej strony na krzyż. Nie ma potrzeby sparzania ich i obierania przed pieczeniem. W piekarniku skórka ładnie spęka i będzie odchodzić jak marzenie. Układamy ponacinane pomidory nacięciem do góry na naczynie żaroodporne. Skraplamy je oliwą z oliwek oraz posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Obok kładziemy główkę czosnku w całości. Niech was ta ilość nie przestraszy. Czosnek w trakcie pieczenia znacznie łagodnieje, a chcemy aby jego cudowny słodki smaku (bo taki jest czosnek po upieczeniu w łupinkach) był wyczuwalny w zupie. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 C na około 1 godzinę.- Z upieczonych pomidorów zdejmujemy skórki i przekładamy je do garnka. Każdy ząbek czosnku wyciskamy i wkładamy do pomidorów. Całość zalewamy bulionem i miksujemy na gładki krem. Lekko podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.- Z chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wraz z ząbkiem czosnku. Z rozgrzanej oliwy zdejmujemy czosnek, a wrzucamy pokrojony chleb. Smażymy na rumiany kolor.- Zupę podajemy na ciepło z grzankami.Smacznego :)