Wykonanie
Jak wiele włoskich dań także i to jest proste w wykonaniu, ale ma doskonały marketing ;) Ma nawet własny festiwal. Właściwie nie wiadomo skąd się wzięło, ale jest tak
banalne, ze mogło się pojawić w wielu miejscach równocześnie zwłaszcza biorąc pod uwagę miłość tego narodu do
pieczywa. Plotka głosi, że mają w zwyczaju jeść więcej
chleba niż za Bugiem :) Oczywiście opcji tego co znajdzie się na
chlebie jest wiele. Ja podaję najbardziej popularną.Składniki:
pieczywo - najlepiej o małej średnicy
oliwaczosnekpomidoryziołaPieczywo kroimy na kromki, smarujemy
oliwą i roztartym
czosnkiem.
Pomidory miksujemy lekko z
ziołami. Tylko żeby nie przesadzić z obrotami, bo nie chodzi nam o przecier. Jak ktoś nie wie kiedy przestać to radzę posiekać. Taką papkę dajemy na przygotowane wcześniej kromki.