ßßß
Składniki (4-6 porcji):1,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsno-warzywnego)3 marchewki (ok. 200g)1 pietruszka (ok. 90g)170 g czerwonej soczewicy3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (90g)2 łyżeczki czerwonej pasty curry (10g)*sólZagotuj bulion. Obierz i umyj warzywa, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wsyp do bulionu razem z soczewicą i gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.Gdy soczewica będzie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz pastę curry (jeśli jest bardzo gęsta, rozrób ją z łyżką wywaru i dopiero wlej). Możesz doprawić do smaku solą. Podawaj z siekaną kolendrą albo natką pietruszki.
*skład: czerwone suszone chilli, czosnek, trawa cytrynowa, szalotka, sól, galangal,skórka z limonki kaffir, nasiona kolendry, kmin rzymski w proszkuRelated Posts„Indyjska” pomidorowa z ryżemBarszcz ukraińskiZupa gulaszowa z czerwoną soczewicąZupa jarzynowa z kapustą pekińskąBulion warzywny