Wykonanie
Niepozorna, nieskomplikowana, nie sprawia żadnych trudności, nie wymaga czasu i zaangażowania. Gdyby była kobietą, miałaby przechlapane. Na szczęście piszę o zupie. Ukochana przeze mnie za wspaniały aromat i za to, że robi się ją ekspresowo. Jestem od niej uzależniona. Ostatnio gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu i za każdym razem, kiedy
stoję nad parującym garnkiem, inhaluję się zapachem tropikalnego lata. Taka prozaiczna czynność – przygotowywanie zupy – a wprawia mnie w świetny nastrój 😉
Składniki (4-6 porcji):1,5 litra
bulionu (warzywnego lub
mięsno-warzywnego)3
marchewki (ok. 200g)1
pietruszka (ok. 90g)170 g
czerwonej soczewicy3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego (90g)2 łyżeczki czerwonej pasty
curry (10g)*
sólZagotuj
bulion. Obierz i umyj warzywa, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wsyp do
bulionu razem z
soczewicą i gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.Gdy
soczewica będzie miękka, dodaj
koncentrat pomidorowy oraz pastę
curry (jeśli jest bardzo gęsta, rozrób ją z łyżką
wywaru i dopiero wlej). Możesz doprawić do smaku
solą. Podawaj z siekaną
kolendrą albo
natką pietruszki.
*skład: czerwone suszone
chilli,
czosnek,
trawa cytrynowa,
szalotka,
sól, galangal,skórka z
limonki kaffir, nasiona
kolendry,
kmin rzymski w proszkuRelated Posts„Indyjska” pomidorowa z
ryżemBarszcz ukraińskiZupa gulaszowa z
czerwoną soczewicąZupa jarzynowa z
kapustą pekińskąBulion warzywny