Wykonanie
Pyszna pizza ze
szparagami. Ciasto możecie zrobić swoje ulubione, ja zrobiłam z przepisu który wpadł mi ostatnio w ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia
szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone
szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek.

składnikiciasto na pizzę ( 2 placki)1 opakowanie suchych
drożdży1/4 łyżeczki
cukru62,5 ml letniej
wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki212 g
mąki - dałam włoską 001/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżki
oliwydodatkowo 3 łyżki (45 ml)
wodyfarsz - na 2 pizze500 g
zielonych szparagów125 g
mozzarelli - pokrojona w kawałkiok 100 g
twarogowego serka koziego
dymka -
cebula i
szczypioroliwa z oliweksól,
pieprz,
płatki papryki - opcjonalnie
parmezan do posypaniaprzygotowanieZ podanych składników zagnieść ciasto na pizze.Ciasto metodą tradycyjną: do miseczki wsypać
drożdże, dodać
cukier. Dolać letnią
wodę (62,5 ml), mieszać do rozpuszczenia. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej miski przesiać
mąkę, zrobić na środku wgłębienie i wlać
wodę z
drożdżami,
sól,
oliwę, i resztę
wody ( 45 ml). Zagnieść wszystko w gładkie ciasto, uformować kulę i obsypać lekko
mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.W maszynie do
chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia
chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre (
woda 107,5 ml,
oliwa),
potem mąka,
sól i
cukier wsypać w 2 narożniki, na środku
mąki zrobić lekkie wgłębienie i wsypać
drożdże. i nastawić program zagniatanie i wyrastanie
ciasta drożdżowego.Przygotować
szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając
szparagi za zdrewniały koniec, przy pomocy obieraczki do warzyw, pociąć
szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, rozpoczynając cięcie za zdrewniałą częścią. Główki pociąć wzdłuż nożem.Gotowe ciasto wyjąć na blat, podzielić na dwie części, rozwałkować lub rozciągnąć rękami na cienkie placki. Ułożyć każdy na papierze do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować
oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki
mozzarelli, kawałki
serka koziego, na
serze położyć
szparagi, posypać pokrojona w plasterki
dymką i
parmezanem. Odstawić do czasu nagrzania piekarnika - ciasto w tym czasie lekko podrośnie.Jeżeli pieczemy na blasze, piekarnik nagrzać do 220 st C a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę.Jeżeli będziemy piec na kamieniu, piekarnik nagrzać do do najwyższej temperatury, kamień do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia.Pizzę zsunąć razem z papierem na blachę lub kamień. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 - 15 minut, na kamieniu 7 - 10 minut - do czasu aż aż krawędzie będą rumiane,
ser się roztopi a
szparagi lekko podpieką. Smacznego!






