Wykonanie
Chlebek powstał na bazie
drożdżowego chleba pszennego z
otrębami (kliknij po przepis). Posiada te same zalety co chlebek powyżej a dodatkowo zyskał aromat pieczonej
cebulki. Na pewno posmakuje miłośnikom różnego typu
cebulaków i nie tylko.
Składniki:- 1 l ciepłej
wody- 2
cebule- 50 g
drożdży (świeżych)- 1 kg
mąki- 2+2 łyżki
oliwy- łyżka
soli- szczypta
cukru- 5 łyżek
otrąb pszennych lub żytnichPrzygotowanie:
Cebule pokroić dość drobno i delikatnie podrumienić na 2 łyżkach
oliwy.
Drożdże skruszyć do ciepłej
wody, wsypać
cukier. Dokładnie wymieszać. Przesiać
mąkę, zamieszać, dodać
olej,
sól,
cebulę i
otręby. Łyżką wyrobić ciasto - będzie klejące, ale dość dobrze będzie odchodzić od łyżki. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę - podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełożyć do dwóch dobrze wysmarowanych
masłem i posypanych
mąką keksówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na godzinę. U mnie piekł się około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłożyć od razu na kratkę celem wystudzenia. Chlebek powinien idealnie "wyjść" z foremki.