Wykonanie
Chlebek niesamowicie prosty w wykonaniu. Jeden z najszybszych
chlebów jakie można samemu upiec. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Domowa Kuchnia Aniki", wybór padł na ten przepis z powodu wielu pozytywnych komentarzy. Chlebek bardzo ładnie wyrasta i bardzo ładnie się rumieni. W oryginalnym przepisie autorka napełniała dwie foremki do połowy zostawiając miejsce na rośnięcie
pieczywa. Mi wyszły dwie prawie pełne foremki surowego ciasta, po włożeniu do piekarnika bałam się, że chlebek wypłynie, ale pięknie wyrósł i zyskał niesamowity kształt. Z przepisu na ten chlebek upiekłam też
chleb z
cebulą - również pochodzący z bloga powyżej.
Składniki:- 1 l ciepłej
wody- 50 g
drożdży (świeżych)- 1 kg
mąki- 2 łyżki
oliwy- łyżka
soli- szczypta
cukru- 5 łyżek
otrąb pszennych lub żytnichPrzygotowanie:
Drożdże skruszyć do ciepłej
wody, wsypać
cukier. Dokładnie wymieszać. Przesiać
mąkę, zamieszać, dodać
olej,
sól i
otręby. Łyżką wyrobić ciasto - będzie klejące, ale dość dobrze będzie odchodzić od łyżki. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę - podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełożyć do dwóch dobrze wysmarowanych
masłem i posypanych
mąką keksówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na godzinę. U mnie piekł się około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłożyć od razu na kratkę celem wystudzenia. Chlebek powinien idealnie "wyjść" z foremki.