Wykonanie
Botwinka sprawdza się w wielu przepisach. Świetnie nadaje się na farsz do pierogów. Tym razem pierogi z
botwinką,
bryndzą i
fetą. Można dać tylko jeden gatunek
sera - albo
bryndzę albo
fetę. Miałam akurat końcówki więc użyłam obu. Podałam z
jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą
paprykową. Bardzo smaczne! Polecam

składniki (ok 60 szt)ciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarsz (na ok 30szt)ok 140 g
botwinki - liście i łodyżki1
cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku100 g
fety60 g
bryndzypo 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki i
koperkusólpieprzdo podania:
jogurt wymieszany z pastą
paprykowąprzygotowanieciastoPrzygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość farszu. Przesianą
mąkę zalać gorącą
wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farszDrobno posiekaną
cebulę smażyć na
oliwie z
masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy
cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojone drobno łodyżki, smażyć aż
cebula i
botwinkowe łodygi lekko zmiękną. Liście drobno posiekać. Dodać do
cebuli razem z
czosnkiem, lekko posolić. Dusić mieszając aż licie zwiędną i zmiękną. Przestudzić. Dodać,
koperek,
pietruszkę, pokruszoną
fetę i
bryndzę. Dokładnie wymieszać . Przyprawić
solą, dużą ilością
pieprzu.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do
makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać z
ostrym sosem jogurtowym. Smacznego!





