ßßß
Dziś szybkie danie wegetariańskie, czyli placki z cukinii i fety. Cukinia ma sporo wody, dlatego podczas przygotowania potrawy warto dokładnie ją odcisnąć - wtedy placki będą bardziej chrupiące. Świetnym dodatkiem będzie do nich sos tzatziki . Inspirację znalazłam tutaj, ale przepis odrobinkę zmodyfikowałam. Smacznego:)duża cukinia,ok. 100-150 g sera typu feta,ok. 1/3 szklanki mąki,mała cebula,duże jajko,kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskieCukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa razy). Zetrzeć cebulę, fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z sosem tzatziki.