Wykonanie
Bulgur, jak wielokrotnie już
pisałam, lubię bardzo, to jedna z najsmaczniejszych
kasz.
Szparagi też lubię. Więc to połączenie musiało się udać. I tak było. I pachniało
cytrynowo. Kupiłam bulgur z
makaronem, ale nie ma znaczenia jakiego użyjecie. Będzie pysznie!Inspiracją był przepis z tej strony

składniki1 szklanka
kaszy bulgurok 1 i 3/4 szklanki
bulionu lub
wody500 g
zielonych szparagów110 g świeżego młodego
szpinaku (może być mrożony)1
cebula pokrojona w kostkę3 - 4 ząbki
czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę1/2 szklanki
bulionu¼ szklanki
oliwy z oliwek + dodatkowo łyżka do smażenia2 łyżki.
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny10 listków świeżej
bazylii - pokrojone w cienkie paski10 listków świeżej
mięty - pokrojone w cienkie paskiprzygotowanieUgotować bulgurOpłukaną wcześniej
kaszę zalać
bulionem, (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką.Gotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje - jeżeli nadal jest twardy, płyn uzupełnić i gotować do czasu aż
kasza będzie miękka, a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarła do dna garnka.Przygotować
szparagi. Umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać -
szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie trzeba obierać. Odkroić łebki a łodygi pokroić na 3 cm długości kawałki.W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Dodać pokrojoną
cebulę, 2/3 posiekanych ząbków
czosnku i podsmażać na średnim ogniu przez ok 1 - 2 minuty. Dodać
szparagi i pół szklanki
bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 do 6 minut. Dodać opłukany
szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż
szpinak zwiędnie. Doprawić
solą.Wymieszać pozostała 1/4 szklanki
oliwy z
sokiem z cytryny,
skórką cytrynową i pozostałym
czosnkiem. Jeśli trzeba doprawić
solą i
pieprzem,Bulgur przełożyć do miski, rozmieszać widelcem, dodać
szparagi ze
szpinakiem, polać
oliwą, posypać
miętą i
bazylią. Podawać. Smacznego!


