ßßß Cookit - przepis na Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą

Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą

nazwa

Wykonanie

Bulgur, jak wielokrotnie już pisałam, lubię bardzo, to jedna z najsmaczniejszych kasz. Szparagi też lubię. Więc to połączenie musiało się udać. I tak było. I pachniało cytrynowo. Kupiłam bulgur z makaronem, ale nie ma znaczenia jakiego użyjecie. Będzie pysznie!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
1 szklanka kaszy bulgur
ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody
500 g zielonych szparagów
110 g świeżego młodego szpinaku (może być mrożony)
1 cebula pokrojona w kostkę
3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1/2 szklanki bulionu
¼ szklanki oliwy z oliwek + dodatkowo łyżka do smażenia
2 łyżki. soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
10 listków świeżej bazylii - pokrojone w cienkie paski
10 listków świeżej mięty - pokrojone w cienkie paski
przygotowanie
Ugotować bulgur
Opłukaną wcześniej kaszę zalać bulionem, (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką.
Gotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje - jeżeli nadal jest twardy, płyn uzupełnić i gotować do czasu aż kasza będzie miękka, a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarła do dna garnka.
Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać - szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie trzeba obierać. Odkroić łebki a łodygi pokroić na 3 cm długości kawałki.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną cebulę, 2/3 posiekanych ząbków czosnku i podsmażać na średnim ogniu przez ok 1 - 2 minuty. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 do 6 minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą.
Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem,
Bulgur przełożyć do miski, rozmieszać widelcem, dodać szparagi ze szpinakiem, polać oliwą, posypać miętą i bazylią. Podawać. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/05/bulgur-ze-szparagami-i-cytrynowa-oliwa.html